Experterna i Kommunförbundets reformklinik hade fullt upp med att svara på frågor om social- och hälsovårdsreformen och förvaltningsreformen under de två timmar som klinken höll öppet på nätet i onsdags.

  • Sparar social- och hälsovårdsreformen verkligen 3 miljarder euro?
  • Vad är ett självstyrande område?
  • Varför får bara 15 av de 18 självstyrande områdena ordna social- och sjukvård?
  • Hur påverkas kommunerna av reformerna?
  • Vad sker med fullmäkige i kommunerna, krymper de?
  • Vad sker med dem som idag arbetar inom de kommunala stödfunktionerna?
  • Hur påverkas kommunala social- och hälsovårdsbolag av reformerna?

Panelen som bestod av Kommunförbundets sakkunniga i social- och hälsovård, juridik, demokrati, ICT, arbetsavtalsfrågor med mera fick svara på ett 30-tal frågor. Bland frågeställarna var kommunanställda och förtroendevalda i majoritet.

Många av frågorna är omöjliga att svara på i det här skedet, eftersom detaljerna i reformerna ännu är öppna.

Arto Sulonen, direktör för juridiska ärenden på Kommunförbundet, fick bland annat svara på frågan Vad är ett självstyrande område?

– Ett självstyrande område är enligt grundlagen ett område större än en kommun, svarade Sulonen och tillade att det är regeringen och riksdagen som måste ge begreppet innehåll.

Forsknings- och utvecklingdirektör Kaija Majoinen påpekade att begreppet självstyrelse också har en psykologisk innebörd vid sidan av den juridiska.

– Det handlar om att invånarna i området tar ansvar för sin region och samarbetar för att lösa gemensamma frågor.

Videoklippen med experternas svar kommer att finnas tillgängliga på Kommunförbundets webb. Webbklippen (på finska) hittar du här.

Första i sitt slag

Reformkliniken var den första i sitt slag i Kommunförbundets regi. Ny teknik i föreläsningssalen möjliggjorde direktsändningen och interaktionen med publiken.

–  Vi har sänt direkt från möten och seminarier också förut, men det här var första gången Kommunförbundet ordnade en direktsänd frågetimme  där tittarna hade möjlighet att ställa frågor, säger Kommunförbundets informationsdirektör Jari Seppälä.

Omkring 300 följde sändningen via nätet. Och det blir en fortsättning, lovar Seppälä.

– Vi utvecklar konceptet och en möjlighet är att vi i framtiden bjuder in gäster som får svara på publikens frågor.

R-kliniken
Tarja Myllärinen, Arto Sulonen och Kaija Majoinen är alla medlemmar i någon av de många arbetsgrupper som bereder reformerna.

Nästa Reformklinik hålls under vårvintern. Fram tills dess kan den som vill ställa frågor om reformerna använda e-postadressen reformfragor@kommunforbundet.fi. E-posten läses regelbundet. Den som vill kan också använda en blankett på nätet. Den finns här.

Kommunförbundet bygger som bäst också upp en webbsajt där relevant material om social- och hälsovårdsreformen och förvaltningsreformen kommer att samlas på finska och svenska. Sajten kommer att ligga under www.kommunerna.net.

– Kontakta oss gärna! Man behöver inte ha specifika frågor för att korrespondera med Kommunförbundet. Vi vill ha en dialog med kommunfältet. Vi är intresserade av att höra hur kommunerna jobbar med reformerna. Kanske finns det erfarenheter de vill dela med andra?

Inga av de 30-talet frågor som avhandlades i den första Reformkliniken ställdes på svenska. Hur blir det framöver?

–  Behovet avgör. Får vi frågor på svenska så kommer de att avhandlas av Reformklinikens sakkunniga också på svenska, säger Jari Seppälä. Reformkliniken har en beredskap att ge svar också på båda inhemska språken .

 

 

 

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *