Kommuntorgets videosatsning inför kommunalvalet med videoklipp från alla 33 tvåspråkiga kommuner slog alla förväntningar. Sammanlagt har videoklippen setts över 54 000 gånger och valdeltagandet steg i 21 av 33 tvåspråkiga kommuner.

– Jag är förvånad över att valdeltagande höjdes trots att kommunalvalet på förhand  dömdes ut som betydelselöst med tanke på att så mycket flyttas bort från kommunerna i och med de pågående reformerna, säger Janne Strang som är journalisten bakom videoserien.

I videoserien reste  Strang runt i de tvåspråkiga kommunerna för att ta reda på vad som diskuterades i de olika kommunerna inför kommunalvalet. I varje klipp intervjuades någon person från kommunen, ofta kommundirektören, som fick skryta fritta på sin kommun.

Ett av målen med serien var att öka valdeltagandet i Svenskfinland, vilket också skedde. I de tvåspråkiga kommunerna höjdes valdeltagandet från 65,4 % till 65,78 %. Här kan du se valdeltagandet i de tvåspråkiga kommunerna i årets kommunalval och hur det utvecklats från 2012.

Bland de fem kommuner där videoklippen haft flest visningar ökade också valdeltagandet. Flest visningar hade Jakobstadsvideon.

– Det är anmärkningsvärt att valdeltagandet höjdes och jag vill gärna tro att också videoklippen spelat in här, åtminstone i vissa kommuner, säger Strang.

Videoklippen publicerades på Kommuntorgets kanaler i sociala medier, framför allt på Facebook, från mitten av februari fram till kommunalvalet den 9 april. Sammanlagt har klippen setts över 54 000 gånger.

– Jag vill tacka för chansen att göra den här serien. Jag har lärt mig otroligt mycket om kommunerna och kommunpolitiken under seriens gång.

Du hittar alla videoklippen på Kommuntorgets youtube-kanal.

Här nedan ser du tittarstatistiken på Facebook över alla videoklippen och hur valdeltagandet utvecklats i kommunerna.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *