Lyckat kommunalvalsrally – över 54 000 videovisningar och ökat valdeltagande

27.4.2017

Kommuntorgets videosatsning inför kommunalvalet med videoklipp från alla 33 tvåspråkiga kommuner slog alla förväntningar. Sammanlagt har videoklippen setts över 54 000 gånger och valdeltagandet steg i 21 av 33 tvåspråkiga kommuner.

– Jag är förvånad över att valdeltagande höjdes trots att kommunalvalet på förhand  dömdes ut som betydelselöst med tanke på att så mycket flyttas bort från kommunerna i och med de pågående reformerna, säger Janne Strang som är journalisten bakom videoserien.

I videoserien reste  Strang runt i de tvåspråkiga kommunerna för att ta reda på vad som diskuterades i de olika kommunerna inför kommunalvalet. I varje klipp intervjuades någon person från kommunen, ofta kommundirektören, som fick skryta fritta på sin kommun.

Ett av målen med serien var att öka valdeltagandet i Svenskfinland, vilket också skedde. I de tvåspråkiga kommunerna höjdes valdeltagandet från 65,4 % till 65,78 %. Här kan du se valdeltagandet i de tvåspråkiga kommunerna i årets kommunalval och hur det utvecklats från 2012.

Bland de fem kommuner där videoklippen haft flest visningar ökade också valdeltagandet. Flest visningar hade Jakobstadsvideon.

– Det är anmärkningsvärt att valdeltagandet höjdes och jag vill gärna tro att också videoklippen spelat in här, åtminstone i vissa kommuner, säger Strang.

Videoklippen publicerades på Kommuntorgets kanaler i sociala medier, framför allt på Facebook, från mitten av februari fram till kommunalvalet den 9 april. Sammanlagt har klippen setts över 54 000 gånger.

– Jag vill tacka för chansen att göra den här serien. Jag har lärt mig otroligt mycket om kommunerna och kommunpolitiken under seriens gång.

Du hittar alla videoklippen på Kommuntorgets youtube-kanal.

Här nedan ser du tittarstatistiken på Facebook över alla videoklippen och hur valdeltagandet utvecklats i kommunerna.

HÅLL KOLL PÅ KOMMUNSEKTORN.
Beställ Kommuntorgets nyhetsbrev här