I professionella sammanhang är hon känd för att fatta snabba beslut. Men när hon skulle bestämma sig för om hon skulle söka uppdraget som kommundirektör i Korsnäs, tvekade Christina Båssar.

– Jag brukar inte drabbas av beslutsångest. Men den här gången tog jag god tid på mig. Det kändes som om kommundirektörsjobbet i Korsnäs kom tidsmässigt lite för nära min sorti från motsvarande uppdrag i Vörå. Jag lämnade in min arbetsansökan till Korsnäs sista ansökningsdagen.

Båssar var rädd för att den utdragna förtroendekrisen mellan henne och politiker  i Vörå skulle ha givit henne en negativ stämpel.

– En av mina kolleger spådde mig en minst ett år lång ökenvandring, säger hon.

Men någon ökenvandring att tala om blev det inte för Båssar.

– Jag är självklart jätteglad över att Korsnäs valde mig. Med stor majoritet dessutom.

Fullmäktige i Korsnäs valde henne till kommundirektör med 16 röster av 21 i början av april.

”Aldrig mera kommundirektör”

Båssar avgick från kommundirektörsposten i Vörå i början av året. Under sin timeout, eller ”pensionärstillvaro” som hon själv kallar den, har 47-åringen framför allt njutit av att vara privatpersonen Christina Båssar.

– Det har varit underbart befriande att ta dagen som den kommer. Att inte behöva förklara eller försvara. Att ha tid att läsa, reflektera och ladda batterierna.

Timeouten gav henne tid att fundera på framtiden. Vilka möjliga yrken lämpar sig för en avtroppad politices magister och kommundirektör?

– Aldrig mera kommundirektör, tänkte jag när jag avgick.

Snabbt kom hon dock på andra tankar.

– Jag har lärt mig oerhört mycket under åren som kommundirektör i Maxmo, i Vörå-Maxmo och nu senast i fusionerade Vörå-Maxmo-Oravais. Jag har haft ett omväxlande jobb där jag mött nya människor och ställts inför nya situationer nästan dagligen. Jag har trivts jättebra med själva kommundirektörsyrket.

Att flytta till Sverige där de två äldsta döttrarna studerar var ett av de alternativ hon funderade på. Att studera juridik var ett annat.

– Efter mycket funderande kom jag fram till att det är kommundirektör jag vill vara. Jag har fina kolleger och arbetskamrater och ett nätverk som hjälpt mig att komma tillbaka efter krisen.

Tjänstemännen får ta smällarna

Att det är turbulent inom den högsta tjänstemannaledningen i många kommuner just nu ser Christina Båssar som ett resultat av de ekonomiskt dåliga tiderna. Trycket på ”att lyckas” i kommunerna är stort. Lokalt från de förtroendevalda. Nationellt från riksdag och regering.

– Staten har krävt strukturella åtgärder i över tio års tid. Det är en självklar sak att denna press resulterar i osäkerhet och oro bland oss som arbetar i kommunerna. Vi är trots allt 700 000 kommunalt anställda i Finland som har ett jättekrav över oss att motivera vår egen existens.

Under goda tider är det lätt att vara politiker. Under dåliga är det tjänstemännen som får ta smällarna, menar Båssar.

– Att uppnå politisk enighet brukar inte vara svårt så länge det finns pengar. Det är betydligt svårare att nå politisk enighet när verksamheter ska dras in eller bantas ner. Ingen förtroendevald vill personifiera indragningen av servicen i byn. Då är det enklare att skylla på kommundirektören som beredde ärendet.

Inleder med ”praktiktid”

Den första september tillträder hon officiellt som kommundirektör i Korsnäs efter Anita Ismark som då går i pension. Från mitten av maj kommer Båssar och Ismark att arbeta parallellt.

– Det ser jag verkligen fram emot, säger Båssar.

Hennes plan är att träffa alla anställda i kommunen under ”praktiktiden”.

– Kontakten ansikte mot ansikte är jätteviktig. En sak har jag lärt mig under åren och det är vikten av att träffas och diskutera tillsammans. Att kommunicera skriftligt är inte samma sak. En skriven text kan tolkas på tusen olika sätt. Därför är det alltid bättre att träffas ansikte mot ansikte, säger hon bestämt.

Som ledare är hon impulsiv, social och engagerad.

– Jag har lätt att fatta beslut. Mitt dilemma är att jag har svårt att hinna med.

Därför har hon skapat sig en egen högst personlig agenda inför det nya jobbet:  Hon ska bli bättre på att reflektera. Också på arbetstid.

– Som kommundirektör får man lätt dåligt samvete när man ”bara” sitter och funderar.

Direktörsavtal ingen piska

Den nya kommundirektören i Korsnäs kommer att få målsättningarna för sitt uppdrag fastställda i ett direktörsavtal.

– Det är en stor fördel att vi ingår ett direktörsavtal, säger Båssar. När avtalet skrivs enas politikerna och kommunens högsta tjänstemannaledning om de gemensamma prioriteringarna. Det är ett slags utvecklingssamtal som underlättar kommundirektörens uppdrag.

Känns avtalet som piska eller morot?

– Absolut inte som piska. Direktörsavtal ingår i den nya kommunallagen. Jag tycker att det är fräscht att politikerna i Korsnäs vill införa avtalet redan nu.

Det är första gången Christina Båssar, som varit kommundirektör sedan 2001, har ett direktörsavtal.

Flyttar till Korsnäs

Korsnäs är den kommun i Vasa valkrets där valdeltagandet brukar vara bland de högsta i landet. I senaste riksdagsval röstade 82,4 procent av de röstberättigade i kommunen. Hur känns det?

– Korsnäs styrka är det lokala engagemanget. Det finns en vilja och en framåtanda i kommunen. Både politiker och kommuninvånare värnar sin självständighet och kämpar för sin sak sida vid sida.

Korsnäs vision är att förbli en självständig kommun, trots sin litenhet. Det här är en vision som den nya kommundirektören delar till fullo.

– Jag har alltid varit förtjust i den lilla kommunen. Arbetet i en liten kommun är konkret och de anställda och invånarna är nära beslutsfattarna. Som kommundirektör bereder man sina ärenden själv, man vet hela tiden vad man gör.

Som kommundirektör i en liten kommun vill Christina Båssar kunna tala om ”vår kommun” och ”våra skatter”. Därför flyttar hon till Korsnäs så fort det är praktiskt möjligt.

– Jag är en gammaldags kommundirektör som anser att kommundirektören ska vara skriven i den kommun där hon jobbar. Att bo i Korsnäs känns moraliskt rätt för mig.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *