Också SFP kan se fram emot kvällen med tillförsikt, säger Kommunförbundets forskningschef.

Samlingspartiet håller sannolikt positionen som det största kommunpartiet nationellt sett, säger Kommunförbundets forskningschef Marianne Pekola-Sjöblom efter att rösträkningen i kommunalvalet inletts.

När knappt 45 procent av rösterna räknats, de flesta av dem förhandsröster, hade Samlingspartiet ett nästan 21 procent stort stöd, följt av SDP, Centern, Sannfinländarna, Gröna, Vänsterförförbundet, SFP, KD och Rörelse Nu.

Att Sannfinländarna skulle öka sitt stöd var väntat, säger Pekola-Sjöblom, också med tanke på att partiet lyckats få 2 000 kandidater fler än i föra valet. Den faktorn får henne att tro att Sannfinländarnas nationella understöd ökar under kvällens lopp, vilket betyder att partiet kämpar med Centern om tredjeplatsen.

Centern, som får stor del av sitt stöd i form av förhandsröster i små kommuner, kan räkna med att stödet sjunker under kvällen. Också Gröna, som samlar sina röster i de stora städerna, kan räka med att stödet ökar under kvällen.

Till de partier som kommer att se en positiv utveckling under kvällen räknar Pekola-Sjöblom också SFP.

Pekola-Sjöblom påpekar dock att den nationella jämförelsen är något vilseledande. Viktigare än partiernas inbördes styrkeförhållanden är valresultaten i de enskilda städerna och kommunerna.

– Det handlar om 293 olika val, säger Pekola-Sjöblom.