(KUNTALEHTI) Kommunförbundets direktörsval bereds med ovanligt stor sekretess jämfört med kutymen inom kommunsektorn.

Kommunförbundet har lediganslagit tjänsterna som vd och som vice vd och offentliggjort de sökandes namn. Efter det har en del av de sökande kallats till intervju men vilka de utvalda är har inte offentliggjorts. Intervjuerna har skötts av representanterna för de politiska partierna som sitter i förbundets styrelse. De har sinsemellan kommit överens om en strikt informationspolicy.

Efter intervjuerna har tre kandidater till vardera posten gått vidare till tester.

Styrelseordförande Sirpa Paatero medger att tillvägagångssättet är striktare än till exempel då man väljer kommundirektörer. Hon påpekar att kommunerna omfattas av lagen om offentlighet på ett annat sätt än en förening, vilket Kommunförbundet är.

Paatero säger att det inte är ändamålsenligt att utsätta de sökande för fortsatta spekulationer.

– Vi har gott om goda, jämnstarka sökanden. Valet är inte lätt, säger hon.

Testerna pågår inkommande vecka och sköts av personalavdelningen på Kommunförbundet. Förbundets arbetsutskott ger sitt förslag den 19. augusti. Förbundsstyrelsen behandlar förslaget följande dag och strävar alltså till ett beslut den 20. augusti.

Samlingspartiet har ansett att tjänsten som vd är vikt för partiet. Men det har varit svårt att hitta en klar favoritkandidat inom partiet. Det är också oklart om samlingspartiet fortfarande kan göra anspråk på vd-posten.

 

För tjänsten som vice vd har två personer kallats till test vilket tyder på att socialdemokraterna håller den posten. Enligt utomstående bedömare är Tuire Santamäki-Vuori och Hanna Tainio starka kandidater.

Eero Karisto

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *