– Vi behöver fyra till fem olika typer av kommuner och en landstingsmodell som i Sverige, säger Michael Luther (SFP) från Korsholm och vägrar vara syndabock för att kommunreformen inte roddes i land.

Dryga 500 personer som jobbar med och inom kommunerna deltar i Kommunförbundets Ekonomi- och finansieringsforum onsdag till fredag. Alla delar av Svenskfinland är företrädda bland deltagarna.

I väntan på att programmet ska börja diskuterar en grupp från Västnyland och Åboland.

Som så många andra när de en känsla av osäkerhet mest beroende på att regeringen inte tycks kunna besluta sig för vilken linje man har.
– De borde tänka igenom före de lanserar en modell.

Kommunfullmäktiges ordförande i Kimitoön, Inger Wretdal (SFP), saknar riktlinjer om hur kommunerna ska ta sig ur dagens problem.
– Ja vi har ju akuta penningbekymmer i Raseborg, konstaterar stadskamrer Thomas Karlsson.

– Vi väntar på att regeringen ska förklara vart vi är på väg. Socialdemokraterna, samlingspartiet, alla var i överens i början av regeringsperioden om att vi skulle ha en kommunreform.

Ute i många kommuner började man utreda olika modeller för större kommuner men just då man blev färdig lanserades social- och hälsovårdsreformen.
– Man körde en linje i början men stannade halvvägs, konstaterar Thomas Karlsson.

”Demokratins ryggrad, kommunerna, har visat sig vara mycket flexibel.”

Då seminariet öppnades påpekade Kommunförbundets styrelseordförande Antti Lindtman (SDP) att kommunerna nog skött sin andel av spartalkot.
– Demokratins ryggrad, kommunerna, har visat sig vara mycket flexibel.

Michael Luther, kommunstyrelsens ordförande i Korsholm, deltar i seminariet och är irriterad över att tillsammans med andra fusionsmotståndare vara syndabock.

Luther har ju under åren blivit en symbol för motståndet mot större kommuner i och med att Korsholm envist sagt nej till Vasas inviter.

– Vi talar om olika saker. Vårdreformen behöver större enheter men om vi skulle ha gjort en sådan kommunreform talar vi om typ 20 kommuner i Finland. Då borde vi ha gjort något riktigt radikalt.

Luther lyfter upp diskussionen om olika typer av kommuner, vilket kommunminister Paula Risikko (Saml) också gjort.

– Det finns ingen annan väg att gå än att tillåta olika typer av kommuner som ser till att närservicen fungerar. Därtill kommer då landstingsmodellen enligt svensk modell.

Luther säger att diskussionsklimatet i Finland är ett stort problem.

– Det finns bara en lösning och allt annat är förbjudet att diskutera. Världen är inte sådan. Gör som i Sverige där man fikar och diskuterar och kommer till en gemensam lösning.

Seminariet fortsätter under dagen bland annat med en diskussion om vårdreformen med minister Susanna Huovinen och vice vd Tuula Haatainen.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *