De stora städerna och Kommunförbundet vill överföra ansvaret för sysselsättningen från arbets- och näringsministeriet till kommunerna. Det förslaget gillar ministeriet inte alls.

I dag betalar kommunerna men saknar fullmakt att ta itu med sysselsättningen.

-De stora kommunerna som har resurser vill sköta sysselsättningen men det är en stor skillnad mellan Vanda med en befolkning på 215 000 och till exempel Merijärvi med tusen invånare, säger regeringsrådet Päivi Kerminen på arbets- och näringsministeriet.

På Kommunfältet är man nu orolig över att experimentet som ska engagera kommunerna har skjutits upp. I dag är kommunerna tvungna att betala allt högre kommunandelar för arbetsmarknadsstödet men kan inte aktivt påverka sysselsättningen.

Kerminen påpekar vikten av att servicen är regional.

-Om en enskild kommun ansvarar för sysselsättningen, hur kan vi då garantera tillgången till arbetskraft i hela landet, säger hon.

Vanda är en av de sex städer som aktivt krävt att få ta över ansvaret för sysselsättningen.

Man är missnöjd med de lokala TE-tjänsterna. Det är svårt att hitta arbetskraft och uppgifterna om arbetslösa går inte vidare.

-Problemet är att makten, ansvaret och resurserna finns på olika håll, säger direktören för sysselsättningstjänster i Vanda, Heidi Nygren.

Hon påpekar att kommunerna bär ansvaret för arbetslöshetens följdverkningar. Sysselsättningsstödet och arbetsmarknadsstödets kommundelar är stora utgiftsposter  i budgeten.

På ministeriet säger Päivi Kervinen att man måste invänta regionreformen före man tar beslut om kommunförsök.

-Dagarna går och vi kan inte sitta och vänta på någon reform. Människorna behöver inte en reform utan arbete, kontrar Heidi Nygren.

PEKKA MOLIIS

 

 

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *