Att byta från ett landskap till ett annat är ingen enkel femma. Det konstaterar man nu i Itis kommun efter att ha fått avslag från statsrådet.

Itis hade begärt att få byta från Kymmenedalen till Päijänne-Tavastland, men fick i torsdags tummen ner av statsrådet med hänvisning till kriterierna i lagen om landskapsindelning. Enligt statsrådets bedömning har Itis närmare ärende- och serviceförbindelser, pendling, näringslivskontakter, samarbete samt kulturell och historisk tillhörighet inom Kymmenedalen.

Ministerarbetsgruppen för förvaltning och regionutveckling (Halke) hade redan tidigare slagit fast att kommunen inte får göra ett byte.

I kommunen förundrar man sig enligt Kuntalehti nu över beslutet eftersom man redan en tid strävat efter ett utökat samarbete med kommunerna i Päijänne-Tavastland.

– Beslutet i sig var ingen överraskning. Mellan raderna har vi fått höra att vi får bli en del av Päijänne-Tavastland om vi gör en fusion i den riktningen, säger kommunstyrelsens ordförande Jarkko Salonen (C) till Kuntalehti.

Fullmäktige röstade i fjol mot en sammanslagning med Lahtis med rösterna 14–13.

Salonen anser ändå att ett landskapsbyte inte borde vara knutet till en fusion. Han påpekar att Vaala kommun, som befunnit sig i en motsvarande situation som Itis, tidigare beviljades ett byte från Kajanaland till Norra Österbotten.

– Jag förstår inte varför vi inte fick en motsvarande möjlighet att byta landskap, säger han.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *