Kliv över språkgränsen och bli kaveri med en finskspråkig!  Kommunförbundets svenska team startar vänskapskampanjen Kaverix där målsättningen är att öka förståelsen för svenskan i Finland.

Först ut på plan är Svenska reformgruppens ordförande Ulla-Maj Wideroos. Hon har redan avtalat om ett möte med sin nya kaveri Kimmo Kivelä (Sannf), riksdagsledamot från Savolax-Karelens valkrets.

–  Vi har talats vid i telefon och han vill gärna bli min vän. Nästa steg är att vi går på kaffe tillsammans, säger Ulla-Maj Wideroos.

Orsaken till att hon vill bli vän med Kimmo Kivelä är att han som ordförande i YLE:s förvaltningsråd är en viktig person.

– Dessutom känner jag honom ytligt från förr, säger hon.

Ulla-maj Wideroos (SFP) vill bli vän med Kimmo Kivelä (Sannf). Foto: Henri Salonen
Ulla-Maj Wideroos (SFP) vill bli vän med Kimmo Kivelä (Sannf). Foto: Henri Salonen

Idén till kampanjen Kaverix föddes under Kommunförbundets svenska träff i våras efter riksdagsvalet, berättar Linda Grönqvist, ledare för Kommunförbundets svenska team.
I ett nytt politiskt läge med en regering utan Svenska folkpartiet var den svenska intressebevakningen inte lika självklar längre.  Kommunförbundets svenska direktör Kristina Wikberg tog initiativet till ett nytt svenskspråkigt nätverk – Svenska reformgruppen –  som är i full gång med sitt uppdrag med att bevaka svenskan i vård- och regionreformerna.

– Men vi ville göra mera. Därför beslöt vi att starta Kaverix, en vänskapskampanj som går ut på att vi tar oss ut ur den finlandssvenska bubblan och lär känna människor över språkgränsen, berättar Linda Grönqvist.

Idén bakom Kaverix är enkel: Den man känner och tycker om har man också en större förståelse för.

– Vänskapen och nyttan fungerar givetvis åt båda hållen, påpekar hon. Båda parter vinner på relationen.

#Kaverix

  • Målsättningen är att öka förståelsen för svenska frågor.
  • I kampanjen deltar: svenskspråkig personal vid Kommunförbundet och svenskspråkiga medlemmar i Kommunfölrbundets förtroendeorgan.
  • Iden med Kaverix är att knyta nya kontakter över språkgränsen.
  • Startskottet gick i onsdags när de involverade parades ihop med finskspråkiga riksdagsledamöter.
  • Håll utkik efter bilder på gryende vänskap på Kommuntorgets Facebook-sida.

De svenskspråkiga som antingen jobbar i Kommunförbundet eller är invalda i förbundets olika organ så som styrelse, fullmäktige och svenska delegationen valde i onsdags vem de vill bli kaveri med. Målgruppen är finskspråkiga riksdagsledamöter.

– Vi har plockat ut de riksdagsledamöter som i Helsingin Sanomats valtest i våras uppgav att de är för frivillig svenska, berättar Linda Grönqvist.

Linda Grönqvist kommer att försöka bli vän med Olli Immonen sannfinländsk riksdagsman från Uleåborgs valkrets.

– Det ska bli spännande och jag hoppas att han vill bli min vän. Jag är väldigt intresserad av att höra hur han ser på svenska språkets framtid i Finland och om han har idéer för hur man bättre kunde öka intresse för det svenska i Finland.

Anders Portin (SFP) vill bli vän med Simon Elo (Sannf). Foto: Henri Salonen
Anders Portin (SFP) vill bli vän med Simon Elo (Sannf). Foto: Henri Salonen

Anders Portin (SFP), medlem i Kommunförbundets svenska delegation,  tänker försöka bli kaveri med Simon Elo, sannfinländsk riksdagsledamot från Nyland.

– Jag är medlem i en arbetsgrupp i Esbo där Simon Elo är ordförande. Han är en saklig och mycket bra ordförande. Jag tror inte att jag kan påverka hans inställning till skolsvenskan, men jag tror att jag kommer att få till stånd med bra diskussion med honom.

Portin kommer att närma sig sin tilltänkta nya vän med e-post.

– Jag hoppas att vi kan boka en träff i samband med nästa arbetsgruppsmöte i Esbo.

Portin tycker att Kaverix är en bra kampanj.

– Den görs med glimten i ögat, därför gillar jag den, säger han.

Mia Suominen (SDP) vill bli vän med Sirkka-Liisa Anttila (C). Foto: Henri Salonen
Mia Suominen (SDP) vill bli vän med Sirkka-Liisa Anttila (C). Foto: Henri Salonen

Mia Suominen (SDP), vice ordförande i Svenska delegationen, hoppas bli vän med  Sirkka-Liisa Anttila, Centern. Anttila är riksdagsledamot från Tavastlands valkrets.

–  Jag har en stark känsla av att Sirkka-Liisa Anttila är en viljestark kvinna. Hon har en central roll i Centern vilket betyder att hon har inflytande också på regeringen. Om jag kan påverka henne, kommer hon i sin tur att påverka många fler, resonerar Mia Suominen.

Mia Suominen tycker att Kaverix är en rolig idé.

– Det är ett nytt sätt att jobba, där vi dessutom kan utnyttja sociala medier.

Och ja, Mia Suominen har redan hunnit kolla upp att Sirkka-Liisa Anttila finns med på Facebook.

Jonas Heikkilä (grön) vill bli kaveri Ville Tavio (Sannf). Foto: Henri Salonen
Jonas Heikkilä (grön) vill bli kaveri Ville Tavio (Sannf). Foto: Henri Salonen

Jonas Heikkilä (Gröna), medlem i Svenska delegationen, kommer att försöka bli kaveri med Ville Tavio, sannfinländsk riksdagsledamot från Egentliga Finlands valkrets.

– Vi kommer båda från Åbo och jag kommer att använda en gemensam bekant för att få kontakt med Tavio. Jag tippar att vi har ett gemensamt intresse, nämligen fotboll.

Heikklä tror att Kaverix kommer att fungera bara delvis.

– Jag gissar att en del av dem vi kontaktar kommer att säga att de inte har tid för oss.

Hur vet man när Kaverix funkar?

– I fall den nya kaverin kontaktar mig på nytt  efter vårt första möte, då har jag lyckats, svarar Heikkilä.

Anders Walls (SFP) vill bli vän med Outi Mäkelä (Saml). Foto: Henri Salonen
Anders Walls (SFP) vill bli vän med Outi Mäkelä (Saml). Foto: Henri Salonen

Anders Walls (SFP) från Raseborg sitter i Kommunförbundets fullmäktige. Han vill bli vän med riksdagsledamot Outi Mäkelä. Mäkelä representerar Samlingspartiet och är invald från Nylands valkrets.

– Vi har en del att tala om tror jag. Outi Mäkelä är ordförande i Nylands förbund, en viktig samarbetspart för kommunerna.

Walls siktar på att få kontakt med Mäkelä när landskapsparlamentet firar sitt 20 års jubileum inom kort.

– Jag vill gärna diskutera vårdreformen och landskapsförbundens framtid med henne. I samtalet kommer jag att betona svenskans roll.

Ule Stenman (SFP) vill bli vän med Maria Tolppanen (Sannf). Foto: Henri Salonen
Ule Stenman (SFP) vill bli vän med Maria Tolppanen (Sannf). Foto: Henri Salonen

Ulf Stenman (SFP) som är medlem i Kommunförbundets fullmäktige vill bli vän med Maria Tolppanen (Sannf), riksdagsledamot från Vasa valkrets.

– Det skulle vara intressant att pejla hennes åsikter, vi är båda uppvuxna i en liknande  miljö i Österbotten. Eventuellt har hon redan finlandssvenska kontakter, om inte så kan hon få, säger Ulf Stenman.

Han hoppas möte sin tilltänkta kaveri spontant, båda är politiskt aktiva så sannolikheten är ganska stor att deras vägar korsas.

– Kaverix är en bra idé, den innehåller både humor och allvar.

I fall det första Kaverixmötet förlöper väl kommer de nya vännerna att dokumentera sitt möte med en selfie som publiceras på Kommuntorgets Facebooksida med hashtaggen #kaverix.

Intresserad? Vill du vara med? Kontakta Linda Grönqvist så får du också en kaveri!

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *