- Jag känner att jag bara har skrapat på ytan och att det fortfarande finns mycket intressant att utforska och lära sig om val och politik, säger Antti Kähkönen. Bild: Kommuntorget, Privat, Vaalidata.fi

Kommunal- och välfärdsområdesvalet är på söndag om en knapp vecka. Hur ska man välja? Vad ska jag som kandidat fokusera på?

Antti Kähkönen arbetar för medier, partier och kandidater. Hittills har han inte stött på en enda fråga som inte besvarats – oavsett det gäller konkurrenssituationen i Merijärvi eller Närpes särdrag.

– Valanalyserna som vi tar fram är en del av det vi gör i bolaget. Vi hjälper också advokatbyråer, arbetsmarknadsorganisationer och mediehus att följa regeringens lagstiftnings- och andra projekt genom en mobilapp som vi har utvecklat.

VD:n för Suomen vaalidata Oy är en jurist som enligt egen utsago snarare har glidit in på data och analyser snarare än försökt göra just det: Först som konsult inom vården, sedan inom patientinformationssystem och nu som entreprenör inom öppen data.

Nationalekonomen Kähkönen arbetar också på Helsingfors universitet med en doktorsavhandling om val, personifiering och finansiering.

– Ofta vill man först forska och sedan, om forskaren är intresserad och det finns en efterfrågan på marknaden, kommersialiserar man resultaten. I mitt eget fall har det varit tvärtom: jag började först göra analyser för bekanta kandidater från olika partier. Senare fick jag lite lön också och från det växte idén fram att man kanske kan gräva lite djupare i all information om val som redan finns.

Ändå – varför denna djupdykning i valdata och analyser, vad är så fascinerande med det?

– I fungerande demokratier omfördelas makten med jämna mellanrum och olika ideologier och målsättningar får olika betydelse. Inom statsvetenskapen brukar man kritiskt säga att en politikers främsta mål är att inom kort bli omvald. Enligt detta antagande är deras sociala aktiviteter och sättet de kommunicerar dem på nära kopplade till val och närheten till dem.

Val och politik är ett ämnesområde som erbjuder oändligt många intressanta forskningsfrågor.

– Jag känner att jag bara har skrapat på ytan och att det fortfarande finns mycket intressant forskning och lärande att göra om val och politik.

Förhandsröstningen avslutas tisdagen den 8 april. Valsöndagen infaller den 13 april. Bild: Justitieministeriet

Datadriven framtid hägrar

Man skulle kunna tänka sig att ens uppfattning om politik förändras när man studerar, tar del av och analyserar valdata. Har det gjort någon skillnad?

– Med tanke på hur mycket pengar som spenderas i många valkampanjer och hur mycket en kandidats politiska framtid står på spel görs det väldigt lite dataanalys. Mycket görs på grundval av erfarenhet och anekdoter. Det finns många möjligheter att utveckla ett datadrivet tillvägagångssätt för kampanjer, kandidatval och penninginsamlingar.

Kähkönen vet att det är svårare än tidigare att hitta kandidater. Det är också svårare att få ihop kampanjteam.

– Kandidater och partiaktivister utsätter sig för stor offentlig granskning både i val och i själva den politiska processen. Det kräver att man är hårdhudad. Demokrati förutsätter förutom rösträtt också kandidater att rösta på. Jag lyfter på hatten för alla som är beredda att sätta sig själva på spel genom att ställa upp i val eller arbeta för sin kandidat.

Kommuntorget och Kuntalehti vill ge läsarna information och analyser så att också den mest den mest krävande läsaren blir mer imponerad.

– Vårt mål är att använda dataanalys för att ge läsaren ett bredare sammanhang och en möjlighet att utforska fenomen som skulle vara svåra att komma åt med en kvalitativ forskningsansats. Tillsammans med datadesignföretaget Krut har vi förhoppningsvis kunnat erbjuda läsarna ett visuellt rikt datajournalistiskt innehåll i både tryck och på nätet. Jag tror att våra artiklar ger läsarna en heltäckande och mångsidig bild av valet.

– Utmaningen är att välja vad som ska visualiseras och vad som ska lyftas fram. Vi försöker öppna upp bildernas sammanhang – hur hänger saker och ting ihop med varandra och med världen omkring oss?

Målet är att visa mera

Under det gångna året har läsarna sannolikt märkt en ökning av antalet infografik. Den görs av ett team på två personer vid informationsdesignbyrån KRUT, som också bryter om både Kommuntorget magasinet och Kuntalehti.

– När siffror beskrivs i textformat är det lätt att missa den stora bilden. I datavisualiseringar gillar jag att vid första anblicken kunna avslöja vad det hela handlar om. Den svåraste och roligaste delen av vårt arbete är att göra slutresultatet exakt, tydligt och samtidigt attraktivt, säger Julius Uusikylä vid Krut och fortsätter:

– Det finns så många intressanta saker i artiklarna och analyserna att den största utmaningen är att välja vad som ska visualiseras och vad som ska lyftas fram för läsarna.