Kommunförbundets nya plattform samlar nyheter och aktualiteter om internationella kommunfrågor på tre språk. – Ett personligare tilltal och förhoppningsvis mer dialog, beskriver direktör Kristina Wikberg sajten.

Bakgrunden till den nya webbsajten Internationalforum.fi är de goda erfarenheterna av svenska sidans kommuntorget.fi som förutom skapar eget material också har avtal med bland annat Svenska Yle och några finlandssvenska tidningshus om att använda deras material om kommunala nyheter.

– Genom samarbete kan man få mycket mer till stånd för samma resurser som tidigare, säger Kristina Wikberg, direktör för den svenska och internationella enheten vid Kommunförbundet.

Den nya plattformen samlar nyheter och aktualiteter på svenska, finska och engelska om internationella frågor med kommunal anknytning. Tanken är att inget av språken ska få dominera över de andra.

– Allt som handlar om lokala frågor, en blandning av Facebook och LocalFinland, som är kommunerna.net:s engelskspråkiga version. Ett personligare tilltal och förhoppningsvis mer dialog, beskriver Wikberg sajten.

Nu får också hela internationella teamet och Kommunförbundets förtroendevalda som representerar kommuner och regioner vid Europarådet och Europeiska regionkommittén användarrättigheter till International Forum.

Wikberg är personligen vän med många av Kommunförbundets förtroendevalda ute i världen och har lagt märke till att de med jämna mellanrum lägger ut små nyheter på sina egna Facebook-sidor.

– Jag kom på att det vore fint om de samtidigt uppdaterar och producerar nyheter på International Forum, säger Wikberg.

Samarbete med internationella sajter

Förutom eget material samlar sajten också nyheter om kommunala frågor från finländska sajter samt bland annat från Regionkommittén, Europaparlamentet och EU kommissionen.

– Vi vill lyfta fram vilka av EU:s spetsprojekt som är väsentliga ur de finländska kommunernas perspektiv och berätta om samarbetet med kommunförbundens europeiska paraplyorganisation, CEMR, säger Henrik Rainio, chef för Kommuntorgets Brysselkontor.

Henri Salonen med god erfarenhet av sociala medier och digital publicering har byggt upp plattformen, det visade sig dessutom att han är en utomordentlig fotograf med ungt och modernt sinne för det visuella, säger Wikberg.

– Digitaliseringen och de sociala medierna förändrar starkt vårt sätt att söka och använda information. Med International Forum använder vi oss av ett nytt sätt att använda organisationskommunikation genom att blanda utomstående källor, sociala medier och utlåtanden av tjänstemän, säger Salonen.

International Forum lanseras den 9.12

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *