Regeringen har som mål att spara en miljard genom reformer i kommunerna. Helsingin Sanomat befarar att detta kommer att öka på skillanderna mellan kommunerna.

Det kommer att bli en större skillnad mellan goda och dåliga kommuner då regleringen upphör och uppgifterna blir färre, skriver HS.

Regeringen tror att man kan spara betydande summor om kommunerna själva finner mera effektiva sätt att ge service till kommuninvånarna. ”Om man hårddrar kan det handla om att det inte är så noga med bibliotek bara invånarna får tag i böcker någonstans.”

 

Regeringen kommer också att förverkliga sin vision genom försök med frikommuner vilket betyder att dessa kommuner får friare händer vad gäller service och strukturer.

 

 

– Detta kan betyda att kommunerna kan eftersträva välmåga för invånarna på olika sätt så länge grundbehoven är tillfredsställda, säger Kommunförbundets vd Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma.

 

Mäki-Lohiluoma ser det som en positiv sak att det kan födas oliak lösningar på samma sorts problem. Han påminner också om att regeringens målsättning är ambitiös speciellt vad gäller tidtabellen.

– Under den förra regeringen avancerade helheterna inte speciellt, snabbt.

 

Regeringen har också förbundit sig att inte ålägga kommunerna nya uppgifter.

 

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *