Om Jussi Halla-aho blir Sannfinländarnas nästa partiordförande kan det få oberäkneliga följder, skriver Helsingin Sanomat på ledarplats under veckoslutet. SFP kan sitta i regeringen och Vasa Centralsjukhus få omfattande jour.

Knappa två veckor innan Sannfinländarnas partimöte ser det ut som att Jussi Halla-aho har goda chanser att vinna kampen om partiordförande posten.

Om Halla-aho blir vald betyder det enligt HS, antagligen slutet för regeringen i den nuvarande sammansättningen. Framför allt Samlingspartiet har meddelat att de inte kan tänka sig att sitt i samma regering som Halla-aho.

Det här innebär enligt Helsingin Sanomats ledarskribent att en ny regering måste fås ihop bland de övriga riksdagspartierna. Nyval kommer högst antagligen inte på fråga.

Det verkar relativt klart att det är Sannfinländarna som åker ur regeringen ifall Samlingspartiet och Sannfinländarna inte kan regera tillsammans.

Enligt HS är det mest uppenbara alternativet att bjuda med Kristdemokraterna och SFP. En regering med Centerns, Samlingspartier, KD och SFP skulle ha en majoritet på 101 platser i riksdagen.

De nya regeringspartierna skulle naturligtvis vilja få sin röst hörd. Enligt HS är det lätt att gissa sig till vad SFP:s krav skulle vara. Partiet vill ta tillbaka beslutet om att Vasa Centralsjukhus inte är ett av de 12 sjukhus som i framtiden har omfattande jour dygnet runt.

Enligt HS kan alltså Sannfinländarna som ofta är på kollissionskurs med SFP göra partiet en jättestor tjänst genom att spela sig själva ur regeringen. Men det här är förstås bara ett möjligt händelseförlopp. På hösten kan vi lika bra befinna oss i en situation vi i dagsläge inte ens kunnat föreställa oss, skriver HS.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *