– Jag hoppas valdeltagandet i år börjar på en sexa, säger Arto Sulonen, som leder Kommunförbundets juridiska enhet.

Sulonen säger att han är optimist och tror att valdeltagandet har goda chanser att stiga i år jämfört med Kommunalvalet 2012. Tvärtemot många andra tror han också att de pågående reformerna kan öka intresset för kommunalvalet.

– Jag tror vårdreformen kan öka aktiviteten. Det handlar om hur man ska ordna kommuninvånarnas närservice i framtiden så det skulle ju vara konstigt om det inte syntes i kommunalvalsdiskussionen, säger Sulonen.

– Jag tycker man kunde ha diskuterat reformerna ännu mer, säger Sulonen.

Understatssekreterare Tuomas Pöysti som är projektledare för vård- och landskapsreformen hoppas att partiledarna och andra ska kommentera de pågående reformerna under valkvällen. Däremot håller han inte med påståendet om att resultatet i kommunalvalet skulle vara ett betyg för regeringens pågående reformer.

– Det finns många andra lokala frågor som spelar in i kommunalvalet, säger Pöysti.

Själv är han förväntansfull inför kvällen.

– Det här en av demokratins festdagar, säger Pöysti.

Sirpa Paatero, ordförande för Kommunförbundets styrelse och kommunalvalskandidat i för SDP i Kotka är mest spänd på hur de tre största partierna kommer att klara sig i kommunalvalet.

– Det har varit väldigt jämnt, så det ska bli otroligt spännande att följa med hur resultatet faller. Eftersom det också speglar Kommunförbundets fullmäktige har det också ur den synvinkeln betydelse hur fördelningen ser ut.

Jukka Mäkelä, stadsdirektör i Esbo tycker också att fördelningen mellan de tre största partierna på nationell nivå är det som intresserar mest. I hemstaden Esbo hoppas han på ett högt valdeltagande.

– Men vi har många invånare med annat modersmål än finska eller svenska och bland dem är valdeltagande tyvärr ofta lägre, säger Mäkelä.

I övrigt hoppas han att goda fullmäktigeledamöter blir invalda i alla partier i Esbo.

– Det blir en spännande kväll.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *