Henriksson: Som ett avsnitt ur ”House of Cards”

13.6.2017

Som ett välregisserat avsnitt av ”House of Cards”. Så beskriver Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson de senaste dagarnas politiska spel. Hon hoppas att den nya regeringen med Sannfinländarnas utbrytargrupp, Nytt alternativ, uppdaterar sin värdegrund enligt Sipiläs och Orpos löften.

– Jag är glad att Juha Sipilä och Petteri Orpo  så starkt har lyft fram värdefrågor och att det var därför de inte såg att att de kunde samarbeta med Sannfinländarna under Halla-ahos ledning. Nu hoppas jag att de här värderingarna införlivas i den nya regeringen, säger Henriksson.

Både hon och gruppordförande Stefan Wallin, säger att  de senaste dagarnas  politiska vändningar i efterhand känns regisserade.

– Det är svårt att säga exakt vem som visste vad vad, men man får känslan av att manuset var skrivet på förhand, säger Henriksson.

SFP medger åtminstone inte att de är besvikna på att möjligheten att föra regeringsförhandlingar gick upp i rök.

På tisdageftermiddag blev det klart att en utbrytargrupp på drygt 20 personer gått ur Sannfinländarna. I utbrytargruppen, Nytt alternativ, ingår alla de sittande sannfinländska  ministrarna.  Kort efter nyheten om utbrytargruppen meddelade statsminister Sipilä att han inte lämnar in någon avskedsansökan för sin regering.

– Vi var redo att föra förhandlingar om för oss viktiga frågor, men det handlade aldrig om enstaka saker som t.ex. den omfattande jouren för Vasa sjukhus, vår agenda är bredare än så, säger Wallin.

Henriksson säger att den största överraskningen för henne är att Soini hoppar av sitt eget parti.

– Men det här visar att politiken är möjligheternas arena.  Och det smakar säkert gott för Soini att också i fortsättningen sitta i ministerbilen, säger Henriksson.

Sannfinländarnas utbrytargrupp är just tillräckligt stor för att regeringen ska ha majoritet i riksdagen, vilket enligt Henriksson och Wallin förstärker tanken om att hela operationen var planerad.

– Det var också känt, tack vare mediernas gräv, att Terho hade större stöd inom Sannfinländarnas riksdagsgrupp än på fältet, säger Wallin.

Lännen media skrev redan för en dryg vecka sedan om planerna på att grunda en ny riksdagsgrupp inom Sannfinländarna ifall Jussi Halla-aho skulle vinna mot Sampo Terho i ordförandekampen. Halla-aho valdes till ny ordförande för Sannfinländarna under partimötet senaste veckoslut.

Nu hoppas SFP att regeringen införlivar diskussionen om den gemensamma värdegrunden också i sitt regeringsarbete.

– Men inte tror jag ändringen blir så stor. Det är samma personer som sitter kvar i regeringen och skillnaderna mellan Terho och Halla-aho var aldrig jättestora, säger Henriksson.

HÅLL KOLL PÅ KOMMUNSEKTORN.
Beställ Kommuntorgets nyhetsbrev här