– Det har blivit trasig telefon i diskussionen om ett framtida finlandssvenskt vårdkonsortium, säger SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson och påpekar att hon inte fört diskussioner om en modell som baserar sig på ett börsnoterat bolag. Nu bjuder hon in till stormöte om den svenska vårdens framtid.

– Jag har inte deltagit i diskussioner eller lett någon mindre grupp där man planerat ett  börsnoterat vårdbolag, säger Anna-Maja Henriksson angående Kommuntorgets intervju med Kårkullas samkommunsdirektör Sofia Ulfstedt 30.1.2018.

Henriksson säger att det hela handlar om ett missförstånd som hon nu rett ut med Ulfstedt. Däremot har Henriksson velat öppna upp diskussionen om den finlandssvenska vårdens framtid och hur det lönar sig att samarbeta och organisera vården efter reformen.

– Det här är en fråga som nu engagerar vilket är positivt. Därför tänker jag nu sammankalla till ett finlandssvenskt stormöte där alla som är intresserade är välkomna att delta, säger Henriksson.

Inbjudan till stormötet kommer att skickas ut inom kort och Henriksson hoppas mötet kan hållas inom en månad.

Ulfstedt säger till Kommuntorget att hon blivit kontaktad av Doctagons vd Stefan Wentjärvi som mycket detaljerat redogjort för planerna på ett allfinlandssvenskt vårdbolag som till största delen skulle ägas av privata aktörer, investerar och tredje sektorn. Henriksson poängterar att det är Wentjärvis egen modell.

– Jag har fått planerna och konstaterat att de är väldigt ambitiösa, men jag har inte diskuterat dem varken med Wentjärvi eller någon annan. Jag tycker att vi behöver tänka till på bred front och ta fram olika modeller och därför sammankallar jag till stormöte. Vi är betjänta av en konstruktiv diskussion om  vårdens framtid i Svenskfinland.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *