– Helsingfors har som mål att vara världens bästa stad på att utnyttja digitalisering. Därför anställer vi en digitaliseringsdirektör till Helsingfors, skriver borgmästare Jan Vapaavuori på twitter.

Helsingfors stad har redan dragit igång flera digitaliseringsprojekt och öppen data är redan en del av stadens verksamhet. Nu siktar Helsingfors på att bli banbrytande inom digitaliseringsutvecklingen.

– Att föra fram Helsingfors till toppen av digitaliseringsutvecklingen är ett mycket intressant och också internationellt sett betydande uppdrag. Arbetet erbjuder den erfarne visionären en ärlig chans att utveckla en progressiv vardag för stadsborna, säger Vapaavuori.

Rekryteringen kommer att köra igång inom kort.

Verktyg för den digitala kommunen

Som en del av finansministeriets Digikommunförsök har ministeriet öppnat en webbplats för att stöda kommunerna i att utveckla digitaliseringen av servicen.

www.digitaalinenkunta.fi kan kommunerna identifiera potentiella tjänster som kan digitaliseras och få information om digitaliseringen av den kommunala servicen.

På webbsidan finns ett analysverktyg med vilket kommunerna kan utvärdera i vilken omfattning kommunen använder elektroniska eller digitala tjänster. Genom kartläggning  bedöms hur stor sparpotential som kan uppnås genom digitalisering av den kommunala servicen i varje process.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *