När många förändringar skakar kommunfältet och bildningssektorn består ändå Kommunförbundets tjugoåriga tradition rektorsdagarna. – Kursverksamheten ökar det kollegiala stödet och deltagarna får tid att diskutera och inspireras, säger kursansvariga Karolina Wickholm.

Aktuellt i år är bland annat de nya läroplansgrunderna. På rektorsdagarna diskuteras vad de i praktiken betyder.

– Eftersom den nya läroplanen strävar till att stöda en fenomensbaserad pedagogik har vi också försökt göra våra rektorsdagar mer kreativa och inspirerande, berättar Karolina Wickholm, Kommunförbundets ansvariga för kursverksamheten.

Regissören Klaus Häro kommer att berätta om och visa snuttar ur sin senaste film Fäktaren.

– Han kommer att tala om hur en lärare kan locka fram det bästa av eleven trots att den inte riktigt passar in.

Pia Mikander, som är doktorand i pedagogik,  betar igenom läroplanens värdegrunder och funderar på hur de reflekterar det verkliga samhället. Dessutom diskuteras mentorskap, digitalisering, mobbning, lärmiljöer och mycket mer.

Under parallellseminarierna finns det utrymme för diskussion och reflektion och deltagarna kan skräddarsy sitt eget program utifrån vad de själva är intresserad av.

– Utöver det officiella programmet är en övervägande orsak att delta i rektorsdagarna att träffa kollegor, ha tid att diskutera och inspireras, säger Wickholm.

Årets kurs ordnas i Borgå. Den första kursdagen äger rum på Haiko gård, medan dag två ordnas i Konstfabriken. Traditionsenligt består den andra kursdagen av skolbesök där deltagarna besöker olika skolor som får visa vad som är speciellt just för den egna skolan.

Sista anmälningsdagen till kursen är 28.9. kursen ordnas den 8-9.10.2015.

Du kan anmäla dig på:  www.kommunerna.net/kurser

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *