Partiordförande Carl Haglund väntas bli omvald  när SFP samlas till partidag kommande veckoslut i Pedersöre. Däremot byts sittande två viceordförande ut.

Partiordförande Carl Haglund har lett SFP i tre år säger att han är motiverad att fortsätta sitt uppdrag.

–  SFP är nu i en ny situation i och med att partiet kommer att bli oppositionsparti. Det här var inte vår målsättning efter ett gott riksdagsval, men samtidigt erbjuder oppositionssitsen nya möjligheter som vi ska ta till vara, säger Haglund.

Carl Haglund är hemma från Esbo. Han är 36 år gammal, ekonomie magister och riksdagsledamot.

De sittande viceordförandena Päivi Storgård och Anna-Maja Henriksson ställer inte upp för omval. Henriksson valdes nyligen till Svenska riksdagsgruppens ordförande.

– Nu är det rätt tid att ge plats åt en annan österbottning i partiledningen. Mitt arbete i partistyrelsen fortsätter i egenskap riksdagsgruppens ordförande, konstaterar Henriksson.

Christina Dahlblom från Helsingfors och Mikaela Björklund från Närpes kandiderar till de två vice ordförandeposterna.   Dahlbom var en av röstmagneterna i riksdagsvalet, där hon samlade tredje mest röster för SFP i Helsingfors.

Mikaela Björklund är pedagogie doktor och ordförande för stadsfullmäktige i Närpes.

–  För vårt parti blir det en extra utmaning att från en oppositionsposition påverka  så att de kommande förändringarna i utbildningen och vården genomförs på ett regionalt och språkligt hållbart sätt. I ett sådant läge vill jag gärna ställa den expertis jag besitter inom utbildning till förfogande för partiet, säger Björklund.

Val av vice ordförande sker på söndagen.

Partidagen kommer att behandla ett 40-tal  partidagsmotioner. Temat på motionerna varierar från Nato och säkerhetspolitik, till IT-säkerhet, miljöskydd och familjepolitik. partidagen får oclså ta ställning till aktiv dödshjälp, minimiålder för äktenskap, papperslösa personer rätt att öppna bankkonton, preskriberingstid för sexualbrott mot minderåriga, fästingproblem och HPV-vaccin.

 

 

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *