Nya, yngre krafter i fullmäktige och beslutet att inte ge Vasa centralsjukhus omfattande jour har stärkt Korsholms vilja att förhandla om en samgång med Vasa stad. Kommunstyrelsen i Korsholm röstade i tisdags för att kommunen inleder fusionsförhandlingar med Vasa.

Rösterna föll 9-4 då kommunstyrelsen i Korsholm behandlade motionen om att inleda förhandlingar om en samgång med Vasa stad.

Det är fullmäktige som tar det slutliga beslutet om att inleda förhandlingar, men kommunstyrelsens ordförande, Lars Gästgivars (SFP), tror att det finns goda chanser för att fullmäktige följer styrelsens förslag.

– Vi har ett nytt fullmäktige med flera nya och yngre personer. De har större förståelse för en fusion och ser fördelarna med en större stad, säger Gästgivars.

Gästgivars berättar att det gjorts t.o.m. fyra utredningar som visar att en samgång med Vasa skulle ha en positiv inverkan. Hittills har motståndet i Korsholm ändå varit så stort att förhandlingarna aldrig inletts, men den saken kan det nu bli en ändring på.

– Nu ska vi gå till förhandlingsbordet och se om det finns belägg för att en samgång skulle vara positivt för regionen. Det vet man först då man sätter sig ner och förhandlar, säger Gästgivars.

Varför är de yngre mer positivt inställda till en samgång?

– För de yngre är det viktigt att vi har utbildning med universitet, arbetsplatser och barnomsorg i regionen. Allt det här är lättare att trygga om vi är en större stad, säger Gästgivars.

Han tror också att beslutet om att Vasa centralsjukhus inte får omfattande jour har påverkat inställningen.

– Om Vasa varit större hade politikerna inte täckts föreslå att den omfattande jouren ska placeras i Seinäjoki och inte i Vasa, säger Gästgivars.

Gästgivars säger att storleken är avgörande för vilka regioner som kommer att ha utvecklingspotential i framtiden.

– Där har man i Finland gått framåt på ett konstgjort sätt genom kommunsammanslagningar. Det är nu bara så att vill man trygga utvecklingspotentialen måste man bli större.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *