Antalet kommuner fortsätter minska i Finland. I nästa år minskar kommunerna från nuvarande 317 till 313. De åtta kommuner som fusioneras i början av 2016 är Kurikka och Jalasjärvi, Lahtis och Nastola, Hollola och Hämeenkoski samt Säkylä och Kjulo (Köyliö).

För närvarande pågår 19 kommunindelningsutredningar i hela landet, men antalet utredningar minskar. Flera av utredningarna har slutförts och väntar på behandling i fullmäktige. I största delen av utredningarna har år 2017, dvs. början av den nya fullmäktigeperioden, avtalats som en möjlig tidpunkt för sammanslagningarna.

Så som det ser ut i dag genomförs två sammanslagningar år 2017: sammanslagningarna mellan Eurajoki och Luvia samt mellan Kuopio och Juankoski. För Kuopio kommer det att vara den femte sammanslagningen under 2000-talet.

Under de senaste nio åren, dvs. åren 2007–2015, har 71 kommunsammanslagningar genomförts i Finland. Under denna tid har antalet kommuner minskat med 114, alltså med ungefär en fjärdedel.

År 2006 fanns det 431 kommuner i Finland, inklusive kommunerna på Åland.

I år är antalet kommuner 317, varav 16 på Åland. Under detta år  genomfördes tre kommunsammanslagningar: Kuopio och Maaninka, Björneborg och Lavia samt Lundo och Tarvasjoki.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *