Kasköborna är Svenskfinlands flitigaste förhandsröstare i kommunalvalet. 53,8 procent av de röstberättigade i staden har förhandsröstat. Flitigaste förhandsröstarna i Finland finns i Savukoski i Lappland. Där har 58,9 procent av väljarna förhandsröstat.

Förhandsröstningen avslutades på tisdag kväll kl. 20. Totalt har över 1,1 miljoner röstberättigade valt att förhandsrösta i kommunalvalet. Det blir 26,3 procent av väljarna. Kvinnorna röstade något flitigare än männen.

Flitiga förhandsröstare i Svenskfinland finns förutom i Kaskö även i Kimitoön där 36,4 procent förhandsröstade. I Grankulla förhandsröstade 35 procent och i Kristinestad 31,9 procent.

Andra kommuner i Svenskfinland där förhandsröstningen har varit livlig är Pyttis (29,9 procent), Borgå (29,5 procent)  och Kronoby (29 procent).

Här kan du följa med förhandsröstningen på nätet. 

Trots att intresset för att förhandsrösta är litet i kommuner som Pedersöre (14,1 procent), Korsnäs (14,20) och Larsmo (19,9) , så är valdagsröstandet i dessa kommuner högt. I Larsmo var valdeltagandet i senaste kommunaval till 79,9 procent.

På grafen visar den orangefärgade balken förhandsrösterna i kommunalvalet 2017. Den grå balken visar valdeltagandet i kommunalvalet 2012.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *