Företagare och föreningsaktiva är också inbjudan till kommunseminariet på Finlandiahuset. Det gemensamma temat för alla som talar på seminariet är byråkratin. Minska byråkratin och gör det möjligt för företag och medborgare att vara aktiva.
 
– Tag med föreningar och organisationer i arbetet. Min framtida kommun är en kommun där medborgarna på riktigt har en chans att verka.

Det säger Vertti Kiukas, ordförande för Delegationen för medborgarsamhällspolitik. Han säger att en klok kommun gör frivilligarbete möjligt. Genom att bevilja 500 euro till en organisation åstadkommer man mycket frivilligarbete.

Men kommunen kan också sätta krokben för frivilligorganisationer. Ett exempel är  användningen av kommunens lokaler.

– Ofta är det så dyrt att hyra en lokal att verksamheten stupar på det, konstaterar Kiukas.

För att få låna skolköket krävs ett hygienpass – om byråkratin bestämmer.

– Vi behöver ett kundperspektivet och vi behöver låta kunderna delta i beslutsfattandet.

Näringslivets röst hörs också i Finlandiahuset. Timo Keski-Kasari är vd för Juustoportti i Jalasjärvi och talar om delningsekonomi. De nya flexibla firmorna kommer att klara sig, de gamla får svårigheter.
Keski-Kasari påminner om att vi redan har en låglöneekonomi via de olika nya tjänsterna som hela tiden växer fram. Han nämner bland annat Uber, Airbnb och lokala företag som fungerar som postkontor.

Keski-Kasaris företag har skapat en ny arbetsplats varje vecka under de senaste tjugo åren. Men för att det nya samhället ska kunna växa fram behövs en avreglering av samhället.

Keski-Kasari säger att kommunerna kan fungera alldeles utmärkt som serviceproducenter. Men å andra sidan. Varför har en fjärdedel av skolorna mögelproblem. Har ni nånsin hört talas om mögelaffärer?
–  Kunde kommunen vara Finlands mäktigaste inköpare av tjänster? Kommunen skulle ordna och köpa tjänster. Bäst och billigast. Det kunde vara kommunens enda kärnkompetens. Satsa pengar på service, inte på förvaltning!

Keski-Kasari påminner om att det är människor, inte kommunen som ger service. Hans uppfattning är klar:
–  Minska byråkratin!

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *