Kommun- och reformminister Anu Vehviläinen (c) vädjar nu till kommunala beslutsfattare i Finland för att flyktingströmmen in i landet kan skötas med hedern i behåll.

Under de senaste dagarna har ungefär 500 personer per dag anlänt via Torneå. De måste alla få husrum under den tid som deras anhållan om asyl behandlas.

-Jag vädjar nu till Finlands kommunala beslutsfattare och direktörer så att nya mottagningscentraler kan grundas genast. Vi har en undantagssituation och vi måste förhålla oss mycket allvarligt till den.

Tidigare under veckan sände Kommunförbundet, Inrikesministeriet samt Arbets- och näringsministeriet ett brev till kommunerna om integrationsservice för de som fått uppbehållstillstånd och mottagning av asylsökande.

-Asylsökande behöver nu husrum och service under den tid som deras anhållan behandlas. Nu befinner vi oss i en situation då kapaciteten på de mottagningscentraler som finns helt enkelt inte räcker till

Situationen blir snabbt krisartad eftersom hundratals asylsökande kommer till landet dagligen, konstaterar Vehviläinen i sin vädjan som publicerats på statsrådets hemsida .

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *