Att jobba som journalist ser mycket olika ut beroende på var i världen man befinner sig. Det vet Saad Al-Mosly, 24, som arbetade som reporter för en tv-kanal i Mosul, Irak, innan jobbet blev för farligt och han var tvungen att fly.

Läget i Mosul idag är krisartat. Terrororganisationen Islamiska Staten, IS, har haft makten i staden i två år och just nu kämpar irakiska trupper för att befria Mosul. Jobbar man som journalist i Mosul, Irak, gör man det på egen risk. Ett litet snedsteg kan leda till döden.

Al-Mosly jobbade som journalist i Mosul även om han visste att det kan vara mycket farligt, men intresset för journalistik och media drev honom vidare. Han jobbadesom nyhetsreporter, även om han inte har någon utbildning i journalistik. I Finland har han studerat ekonomi, men det intresserar honom inte.

– Jag gillar media. Min dröm är att jobba som journalist i framtiden. Inte med ekonomi utan med media, säger Al-Mosly. Jag tycker om att kunna uttrycka mig själv och mina känslor.

Att jobba som journalist i Mosul kan leda till döden om man producerar något olämpligt. Al-Mosly är mycket medveten om detta, han förklarar att det inte bara är farligt för en själv utan även för ens familj.

–  Staten dödar inte bara mig. De dödar även min familj, säger Al-Mosly.

– Jag är efterlyst i Mosul. IS har varit hemma hos mig och tagit min dator, mina kameror, allt. Nu vet jag inte vad som händer där hemma, jag har inte haft någon kontakt med min familj på över en månad. Jag vet inte om de lever eller inte.

Al-Mosly uppskattar yttrandefriheten i Finland. Han har aldrig haft friheten att få uttrycka sig hur han vill, rädslan för IS terror har begränsat honom. Hans vänner och släktingar har blivit avrättade av IS. Det skulle också ha varit hans öde om han stannade i landet.

I Finland finns det många yrkesverksamma kvinnliga journalister. I Irak är situationen annorlunda, där är branschen mansdominerad och kvinnor borde inte jobba med media – egentligen inte jobba alls. Al-Mosly förklarar att det finns någon enstaka kvinna i mediebranschen, men han säger att kulturen är en annat och det är en ”svår” situation för kvinnor. Orsaken är IS,  poängterar han.

saadalmosly2
Saad Al-Mosly hoppas få stanna i Finland.

– På grund av IS kan irakiska kvinnor i Mosul inte gå till ett jobb varje dag. Jag vet att det finns kvinnor i branschen men inte på samma sätt som här i Finland. Mediebranschen är speciell, vanligtvis dödar IS kvinnor som jobbar med media, säger Al-Mosly. De vill att kvinnor ska stanna hemma och ta hand om hushållet och barnen, de ska inte jobba.

Al-Mosly delar inte IS syn på saken. Han är glad att se att så många kvinnor jobbar med journalistik i Finland.

Al-Mosly har varit i Finland i över ett år och hoppas på att få asyl här. Han går på långa intervjuer med Migrationsverkets personal, men läget för hans del är ännu oklart.

– Jag vill inte tillbaka till Irak, aldrig. Kanske när det blir fred, men situationen är svår. Jag vill skicka min familj till Turkiet, säger han.

Drömmen om att jobba som journalist lever vidare och han hoppas att han kan fullfölja den drömmen i Finland.

Text:  Isabel Nordberg & Mathilda Kull
Tema: Fler artiklar av journaliststuderande

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *