Centerpartiet har kallat sin ledning till extra ordinarie partistyrelsemöte på torsdag morgon. Då ska partiledningen välsigna det förslag om vårdområden som förhandlats fram med främst Samlingspartiet.

Förslaget som ligger på bordet är nu tolv plus tre. Det vill säga femton områden. Tre skulle då motsvara de starka centerområdena Kajanaland, Päijänne-Tavastland och Mellersta Österbotten. I övrigt påminner områdesindelningen om valdistrikten som är tolv.

För de svensktalandes del är Österbotten intressant. Här vill man infoga ett utvidgat Mellersta Österbottens landskap till områdeskartan. Till Mellersta Österbotten hör i dag  Karleby med 6 000 svenskspråkiga. Ett alternativ är att gränsen justeras så att Jakobstad, Karleby, Larsmo och Kronoby alla skulle komma att höra till samma område; Mellersta Österbotten.

Gamla Vasa län eller valdistriktet skulle då alltså naggas i kanterna och frågan är om Seinäjoki blir huvudorten i ett dylikt området. Svenska Österbotten skulle, om denna plan går igenom, bestå av två områden, båda med en andel svensktalande kring 20 till 25 procent.

Kajanaland har sedan några år tillbaka varit ett experimentområde inom social- och hälsovård. Tavastland är viktigt för centerministern Juha Rehula, hemma därifrån.

Centerpartiet har ursprungligen utgått från nitton områden medan Samlingspartiet övergett sin tanke på fem områden och talat om tolv. Femton skulle alltså vara en kompromiss.

FNB skriver dock på torsdagen: ” Regeringens förslag innehåller 18 självstyrande områden, 12 jourområden och 5 specialansvarsområden, uppger förhandlingskällor för MTV.”

På torsdagen ska vårdområdena också välsignas av partiernas riksdagsgrupper innan regeringen är klar att informera.

Då regeringen lyckats samsas går förslaget ut på remiss till bland annat kommunerna. Med andra ord kommer många ännu att ha åsikter om hur och var gränserna mellan områdena ska dras.

Läs också: Torget bad om plus och minus: Landskapen och gamla länen bäst!

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *