Esbo stad är en av 12 finalister i Europeiska kommissionens tävling vars vinnare utses till Europas innovationshuvudstad (iCapital).

Städer från 16 länder sökte till tävlingen. Esbo är den enda finländska och nordiska staden som kommit till final.

Första pris går till en europeisk stad som bäst kan visa hur den använder sin innovationsverksamhet för att främja invånarnas vardag.

Tävlingen, som ordnas varje år, erbjuder europeiska städer en möjlighet att presentera hur de utvecklar sina lokala innovationsekosystem och producerar därigenom nytta för företag och ökar invånarnas välfärd.

De övriga finalisterna år 2019 är Antwerpen (Belgien), Bilbao (Spanien), Bologna (Italien), Bristol (Storbritannien), Dortmund (Tyskland), Glasgow (Storbritannien), Hamburg (Tyskland), London (Storbritannien), Lyon (Frankrike), Nantes (Frankrike) och Rotterdam (Nederländerna).

De sex bästa belönas

Europas innovationshuvudstad väljs av en expertjury som utsetts av Europeiska kommissionen. Valet baserar sig på en ansökan som lämnats in tidigare på våren samt på en kompletterande presentation och intervju dit Esbos experter kallas i början av september.

Vinnaren offentliggörs på EU:s forsknings- och innovationsdagar (EU Reseach and Innovation Days) i Bryssel 25.9.2019.

Städerna ska särskilt visa hur de

  • främjar ett öppet innovationsekosystem som utvecklas
  • inkluderar invånarna i förvaltningen och beslutsfattandet
  • utnyttjar innovationsverksamhet när de främjar sin hållbara utveckling samt sin resiliens, det vill säga sin förmåga att agera i föränderliga förhållanden, bemöta störningar och kriser och återhämta sig från dem.

Vinnaren får ett pris på en miljon euro för att användas för sin lokala innovationsverksamhet. De fem andra av de sex bästa städerna får 100 000 euro var.

”Vår finalplats är en fortsättning på vår seger i tävlingen Intelligent Community 2018. Det skulle ju vara fint om Finland och Esbo var framgångsrika i tävlingen om titeln som Europas innovationshuvudstad precis under Finlands EU-ordförandeskap”, säger stadsdirektör Jukka Mäkelä i ett pressmeddelande.

Titeln som Europas innovationshuvudstad och prissumman som den medför skulle stödja både Esbos invånar- och kundorienterade utvecklingsarbete och uppnåendet av FN:s mål för hållbar utveckling.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *