När Veikko Laitila (C) twittrar och facebookar handlar det nästan alltid om politik. Närmare bestämt om kommunalpolitik i hans hemstad Karleby. 

– Idén till kontot föddes under en ledarskapsutbildning på Kommunförbundet som jag deltog i för två år sedan. Sedan dess har jag kommunicerat med invånarna i Karleby genom sociala medier i egenskap av stadsstyrelsens ordförande. Vill jag uttrycka mig kort använder jag Twitter. För längre resonemang fungerar Facebook bättre.

Veikko Laitila har i dag cirka 500 följare på Facebook och Twitter. Bland dem fullmäktigeledamöter och lokalpolitiker i Karleby, men också politikerkolleger på andra håll i landet. Och journalister.

Fakta: Veikko Laitila

  • Stadsstyrelseordförande i Karleby 1999-2005, 2012-
  • Fullmäktigeledamot sedan 1992
  • Parti: Centern
  • Född i Haapavesi, bosatt i Karleby
  • Alterneringsledig VVS-tekniker, avlägger som bäst MBI-examen på Levón-institutet i Vasa
  • Ivrig cyklist och skidåkare
  • Twitter: Kokkola_Kh_P j@VeikkoLaitila
  • Facebook: Kokkolan kaupunginhallituksen pj.

– Tack vare att journalisterna följer mig citeras jag ofta i de lokala medierna. Mina åsikter har fått en helt annan genomslagskraft nu, konstaterar han förnöjt.

Själv följer han i sin tur nationella journalister, alla ministrar, några riksdagsmän och så vidare.

Ett bra sätt att lära sig att använde sociala medier är att följa andra, tipsar  Laitila.

– Är man osäker på vad man ska skriva och hur man ska uttrycka sig, lönar det sig att läsa andra först.

Berättar om beslut

Varje vecka före stadsstyrelsens möte väljer Veikko Laitila ut ett ärende från stadsstyrelsens föredragningslista som han presenterar för sina följare på sociala medier. Är ärendet eldfängt blir det ofta debatt.

– Det roliga är att de som diskuterar är allt från politiska själsfränder till politiska motståndare och vanliga invånare.

Efter mötet informerar han sina följare om vad beslutet i stadsstyrelsen blev.

– Under själva mötet är det inte tillåtet att vara uppkopplad. Det gäller alla deltagarna. Men när mötet är över loggar jag in mig på Facebook och Twitter. Oftast under sena kvällar.

Laitila tar fram sin surfplatta och skrollar fram en diskussion om sopsorteringen i Karleby- och Jakobstadsregionen. Ärendet har legat på den politiska agendan under hela vårvintern.

– Min åsikt är att förbränning är ett bra alternativ. Det finns anläggningar i Korsholm och Uleåborg som vi kunde samarbeta med. Det här valde jag att öppet deklarera också på sociala medier. På några minuter hade över 500 personer läst mitt inlägg.

Egna spelregler

Laitila säger att sociala medier har gjort det lättare för honom att bedriva politik. Tröskeln att fråga väljarna är låg och responsen han får är rak och ärlig och oftast saklig. Det är bara när valfebern stiger, till exempel under senaste riksdagsval, som debatten kan slå slint.

– Att stadstyrelsens ordförande har en kanal där han kan kommunicera med invånarna måste ju vara en positiv sak också för demokratin, påpekar han.

Det finns många fördelar för en politiker att vara aktiv på sociala medier, anser Laitila. Politiker får i allmänhet inte särskilt mycket respons av sina väljare – förutom vid val. De sociala medierna har förbättrat kontakten och dialogen mellan beslutsfattarna och invånarna avsevärt. Det märks också i Laitilas privata e-post.

– De som väljer att kommunicera med mig per e-post eller privata meddelanden får givetvis också svar privat, säger han.

Före Veikko Laitila bestämde sig för att aktivera sig på sociala medier gjorde han upp sina egna spelregler.

– Min roll på sociala medier är stadsstyrelsens ordförande. Därför skriver jag inte om mitt civila jobb eller om det jag äter. Jag kritiserar inte heller namngivna personer. Däremot skriver jag om det politiska beslutsfattandet och om ärenden som är viktiga för invånarna. Motion och fosterländskhet är sidoteman, eftersom båda är viktiga för mig.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *