Nhu Anh Nguyen vill gärna fortsätta som fullmäktigepolitiker i Närpes. Han framhåller att den första mandatperioden i politiken har varit jättepositiv och lärorik. Jag har samtidigt tackat nej till en kandidatur i välfärdsområdesvalet, säger Nguyen. Foto: Joakim Snickars

Nhu Anh Nguyen och Ramieza Mahdi är profilerade som fullmäktigeledamöter på sina österbottniska hemorter. De ställer sig till förfogande igen i vårens val. 

Informationen om det  demokratiska systemet borde förbättras, säger Vasapolitikern Ramieza Mahdi.

Med 100 röster i bagaget blev Nhu Anh Nguyen invald till Närpes stadsfullmäktige i samband med kommunalvalet 2021.

De fyra första åren i kommunalpolitiken har gett Nguyen, som också sitter med i stadsstyrelsen, blodad tand. Nu ställer han liksom sin vietnamesiska fullmäktigekollega Ly Le Huyen upp igen för SFP i vårens kommunalval. 

– Jag vill gärna fortsätta göra mitt bästa för Närpes. Jag önskar arbeta för hela det lokalsamhället och dess olika grupper och inte enbart den vietnamesiska befolkningen. Det gäller att vara lyhörd på olika håll och ta emot feedback. 

– Jag har också blivit tillfrågad om en kandidatur i välfärdsområdesvalet. Men jag har inte tid just nu. Kanske blir det aktuellt i framtiden någon gång, säger privatföretagaren Nguyen som till vardags driver en översättningsbyrå och även jobbar inom äldrevården i Närpes.

– Att vara med i politiken har varit en jättebra erfarenhet för mig. Som nybörjare kändes det dock ganska jobbigt i början. Det har varit mycket information att ta till sig. Men efter några år är det klart lättare. Jag har lärt mig mycket och det känns överlag tryggare i uppdraget. 

– Närpes stad har en stabil ekonomi just nu. Men överlag är en hel del försämringar och nedskärningar aktuella i hela det finländska samhället. Också inom det lokala integrationsarbetet har det blivit sämre, säger Nguyen. 

Nhu Anh Nguyen har uppskattningsvis cirka tusen landsmän och landskvinnor i det alltmer internationella Närpes. Vietnameserna är främst sysselsatta inom växthusbranschen men också inom andra lokala företag och servicefunktioner. 

– Inom den vietnamesiska gruppen har man med tiden blivit flitigare på att rösta och att överhuvudtaget visa intresse för samhälleliga frågor. För att få delta i lokala val förutsätts det att man vistats åtminstone några år i landet. 

– Jag har själv bott i Finland sedan 2008. Jag har i praktiken tillbringat halva livet i Närpes och Finland har blivit ett andra hemland för mig, säger Nguyen. 

Ramieza Mahdi har varit fullmäktigeledamot i Vasa under två perioder. I vår ställer hon upp igen både i kommunalvalet och välfärdsområdesvalet. Som politiker riktar jag mig till hela befolkningen, betonar hon.

Ramieza Mahdi: Jag är inte någon ensakspolitiker

Sjuksköterskan Ramieza Mahdi har suttit två mandatperioder som SFP-politiker i Vasa stadsfullmäktige. Hon är också ledamot i Österbottens välfärdsområdes fullmäktige. 

I april kandiderar Mahdi för tredje gången i kommunalvalet i Vasa samt i välfärdsområdesvalet. 

Ramieza Mahdi, som sedan sommaren 2024 är vice ordförande för SFP, poängterar att det överlag är viktigt att invandrare i Finland visar intresse för samhällsutvecklingen, engagerar sig politiskt och har representanter i olika beslutande organ. 

– Jag blev tillfrågad om en kandidatur redan inför kommunalvalet 2012. Den gången tackade jag nej. Jag ville helt enkelt inte bli någon måltavla för rasism. Jag har också en allmänt försiktig linje i vardagstillvaron. 

— Fyra år sedan var jag mera inspirerad att ställa upp efter att jag hade reagerat starkt osakliga invandringsdiskussioner som florerade efter flyktingvågen 2015. Jag blev invald i stadsfullmäktige på första försöket. Jag fick röster av såväl somaliska invandrare som finländska vänner. 

– Det är ingen självklarhet att invandrare stöder kandidater från den egna etniska gruppen. Många inflyttare röstar inte ens. Ofta kommer man från länder där man inte diskuterar samhällsfrågor till vardags. 

– Upplysningen om det demokratiska systemet borde absolut förbättras inom integrationsarbetet, betonar Mahdi som kom till Jakobstad 1994 tillsammans med sina somaliska föräldrar. 

I den nuvarande hemstaden Vasa är Ramieza Mahdi för närvarande den enda fullmäktigepolitikern med helt utländsk bakgrund. I kommunalvalet 2025 har SFP i Vasa nominerat en annan kandidat med afrikansk bakgrund; Franklin Etarh. 

Att Mahdi har bott större delen av sitt liv i Österbotten har färgat av sig tydligt i hennes politiska agerande och tänkande. 

– Jag är inte någon ensakspolitiker och jag riktar mig till alla. Viktiga frågor för mig är framför allt jämställdhet, integration, sociala frågor och vårdfrågor. 

– Jag har fått mycket av mitt politiska kapital via ett långvarigt engagemang i Svenska kvinnoförbundet. Jag har varit förbundets vice ordförande. Nu ställer jag dock inte upp för omval, tillägger hon. 

Har inställningen till dig som politiker med utländsk bakgrund förändrats efter att du blev medlem i SFP:s presidium? 

– Så är det nog. Men det har varit ett hårt arbete och en lång och envis kamp mot olika fördomar och stereotyper, säger Ramieza Mahdi.