Nitton områden, det vill säga landskapsmodellen, har centern flaggat för i vårdreformen. På partistyrelsens möte i torsdags gav man i uppdrag till sina ministrar att hålla på den modellen.

I tidningen Ilkka berättar centerdistriktets ordförande Esko Lehtimäki att ministrarna har fått vägkost. Och Vasabladet har intervjuat svenska disriktets ordförande Peter Ahlbäck som var med på partistyrelsens möte.  Ahlbäck säger i VBL att förslaget om 19 områden går vidare till förhandlingar med de andra regeringspartierna.

Partistyrelsen torde dock inte ha tagit ett officiellt beslut.  Partiorganet Suomenmaa skriver att partistyrelsen diskuterade men inte gjorde någon slutgiltig linjedragning utan att förhandlingarna fortsätter inom regeringen. Partiordförande Juha Sipilä sade efter mötet att trion och reformministergruppen nu jobbar för att få ett vettigt beslut.

I Suomenmaa säger Sipilä att diskussionen i partistyrelsen var viktig.

-Slutresultatet är att vi går vidare enligt regeringsprogrammet.

I regeringsprogrammet har nitton nämnts som övre gräns för områdena. Det är samma sak som dagens landskap. Om den modellen går igenom i regeringen betyder det att svenska Österbotten delas enligt dagens landskapsindelning, så att Karleby med sina cirka 6 000 svenskspråkiga i landskapet Mellersta Österbotten hör till ett annat område än övriga svenska Österbotten.

Under beredningen av reformen har dock påpekats att man nu enbart besluter om antalet områdena, gränserna mellan dem kan ännu ändras.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *