Borgå spräckte drömgränsen, invånarantalet nu 50 000

20.8.2015

Borgå stads invånarantal överskred 50 000 personer i juli. Det jämna talet till ära delar staden ut kyssar till invånarna under resten av året.

– Vid slutet av sommaren delar vi ut chockladkyssar med drömsmak i skolor, daghem, servicehus för äldre och i samband med olika evenemang. Hälsningskyssar från chokladkyssarnas hemstad skickas på hösten också till Helsingfors, för att delas ut i samband med marknadsföringskampanjen ”Drömmar att bo i”, berättar stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula.

– Invånarna är sin hemstads bästa ambassadörer. Borgåborna har aktivt medverkat i vår kampanj ”Drömmar att bo i”. Invånarna delar ut videosnuttar om Borgå i Facebook, bjuder in bloggare till sina hem, tejpar sina bilar med Borgåmotiv och deltog ivrigt i filmupptagningen av ett marknadsföringsfilm i somras, berättar turism- och marknadsföringschef Sari Myllynen.

Borgås befolkning har ökat utan avbrott, med över 10 000 personer efter år 1980. Stadens årliga befolkningstillväxt har varit av storleksordningen 0,3-1 procent. I medltal har  befolkningen ökat med 322 personer per år.

Ser man på befolkningsrörelsens volym, är Borgå en av de mest attraktiva kommunerna i Finland i ett medellångt perspektiv. Befolkningstillväxten är  i god balans. Tillväxten grundar sig dels på flyttningsrörelsen, dels på den naturliga befolkningstillväxten. Jämfört med genomsnittet har relativt många högt utbildade, höginkomsttagare och barnfamiljer flyttat till Borgå.

HÅLL KOLL PÅ KOMMUNSEKTORN.
Beställ Kommuntorgets nyhetsbrev här