Borgå stads invånarantal överskred 50 000 personer i juli. Det jämna talet till ära delar staden ut kyssar till invånarna under resten av året.

– Vid slutet av sommaren delar vi ut chockladkyssar med drömsmak i skolor, daghem, servicehus för äldre och i samband med olika evenemang. Hälsningskyssar från chokladkyssarnas hemstad skickas på hösten också till Helsingfors, för att delas ut i samband med marknadsföringskampanjen ”Drömmar att bo i”, berättar stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula.

– Invånarna är sin hemstads bästa ambassadörer. Borgåborna har aktivt medverkat i vår kampanj ”Drömmar att bo i”. Invånarna delar ut videosnuttar om Borgå i Facebook, bjuder in bloggare till sina hem, tejpar sina bilar med Borgåmotiv och deltog ivrigt i filmupptagningen av ett marknadsföringsfilm i somras, berättar turism- och marknadsföringschef Sari Myllynen.

Borgås befolkning har ökat utan avbrott, med över 10 000 personer efter år 1980. Stadens årliga befolkningstillväxt har varit av storleksordningen 0,3-1 procent. I medltal har  befolkningen ökat med 322 personer per år.

Ser man på befolkningsrörelsens volym, är Borgå en av de mest attraktiva kommunerna i Finland i ett medellångt perspektiv. Befolkningstillväxten är  i god balans. Tillväxten grundar sig dels på flyttningsrörelsen, dels på den naturliga befolkningstillväxten. Jämfört med genomsnittet har relativt många högt utbildade, höginkomsttagare och barnfamiljer flyttat till Borgå.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *