Riksdagsledamoten Thomas Blomqvist vill leda Folktinget. Blomqvist som har varit ledamot i Finlands svenska folkting sedan 2008 siktar nu på ordförandeposten.

– När stora reformer, som kommun- eller hälsovårdsreformer genomförs är det alltid risk att Svenskfinland hamnar i kläm. Inför såna reformer har Folktinget en viktig uppgift att bevaka Svenskfinlands intresse, säger Blomqvist.

Betydande reformer kommer enligt Blomqvist att höra till den kommande regeringens uppgifter. Ett första uppdrag för Folktingets nya ordförandes blir att försöka få den kommande regeringen att hörsamma Folktingets önskemål.

– Här kan min erfarenhet och samarbetsförmåga vara till stor nytta, säger Blomqvist.

Blomqvist säger att Folktinget är en välskött organisation och ett bra exempel på hur man kan arbeta på ett konstruktivt sätt över partigränserna när man har ett gemensamt mål. Uppdraget som Folktingets ordförande blir ledigt efter Christina Gestrin, som för närvarande är ordförande, men inte  ställer  upp för omval.

Blomqvist (f. 1965) har suttit i riksdagen sedan 2007 för Svenska Folkpartiet. Blomqvist är hemma från Raseborg och där har han verkat som fullmäktigeordförande sedan 2009. Blomqvist har varit ledamot av Folktinget sedan 2008.

Folktinget väljer ny ordförande 8-9 maj i Borgå.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *