Riksdagsledamot Eva Biaudet (SFP) säger att regeringens planer på att minska antalet kvotflyktingar är ett klart tecken på att regeringen har en negativ syn på flyktingar.

– Regeringen saknar moralisk kompass.  Vi har så få asylsökande att dessa några hundra flyktingar inte alls påverkar Finlands politik eller ekonomi, säger Biaudet.

Biaudet förespråkar en systematiskt höjning av flyktingkvoten, eftersom det finns så få asylsökande i Finland. Biaudet anser att Finland håller på att sälla sig till de EU-negativa länderna, vilket skadar vårt rykte som aktivt EU-land.

Enligt Biaudet är frågan om att ta emot flyktingar snarast en principiell sak framom en ekonomisk fråga. I regeringsprogrammet står det att Finland vill ha en ökad invandring, och Biaudet ställer frågan att vad är det som gör flyktingarna farliga?

Då Biaudet var minoritetsombudsman föreslog hon för regeringen att Finland inte skulle använda möjligheten att skicka tillbaka en syrisk asylsökande till ett annat EU-land, oftast Grekland eller Italien, eftersom läget för asylsökande är så kaotiskt i de här länderna.

– En del av dem som kommer till Italien eller Grekland vågar inte anmäla sig som asylsökande. De börjar i stället  söka sig mot andra länder som redan tar emot en hel del flyktingar och då anser de som tar emot stora mängder att vi åker snålskjuts. Finland kan inte bara plocka russinen ur kakan inom EU, säger Biaudet.

Läs också: Yle: Regeringen krymper flyktingkvoten

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *