SFP:s nyinvalda riksdagsledamot Sandra Bergqvist vill bli ordförande för Svenska Finlands folkting. Thomas Blomqvist meddelade förra veckan att han inte ställer upp för omval.

Sandra Bergqvist är hemma från Nagu och har jobbat som teamledare för svenska teamet vid Finlands Kommunförbund sedan år 2013. Innan det jobbade hon som koordinator vid arbetsforum vid Åbo Akademi och på ungdomsenheten vid undervisnings- och kulturministeriet.

Hon har under flera års tid haft svenskfinland som sitt arbetsfält och utvärderat hur de stora reformerna tar i beaktande de språkliga rättigheterna och ser med oro på utvecklingen under de senaste åren.

– Språkklimatet i vårt land har kommit in i en negativ spiral. Ju mer det språkliga klimatet hårdnar desto mer behövs Folktinget. Om vi vill nå resultat måste vi komma vidare.  Det kommer att krävas hårt och målmedvetet arbete, säger Bergqvist.

Bergqvist har under flera år suttit i Folktingets förvaltningsutskott, både som medlem och som sakkunnig. Hon har även jobbat som Folktingets informatör år 2008.

– Vi behöver ännu mera nytänk, proaktivitet och en konstruktiv dialog när det gäller svenskan i Finland. Vi måste bli bättre på att hela tiden synas och vara ett steg före, säger Bergqvist.

Valet av ordförande sker under Folktingets session 3-4 maj i Mariehamn. Folktingets ordförande Thomas Blomqvist har meddelat att han inte ställer upp för omval.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *