Polisen och Migrationsverket inför i början av november ett gemensamt förfaringssätt som innebär att samma myndighet samtidigt sköter både första hörandet och asylsamtalet.

Målet är att åtgärda de anhopningar som redan uppstått vid behandlingen av asylansökningarna. Ungefär 22 000 registrerade asylsökande väntar för närvarande på att få sin asylansökan behandlad.

– Då samma myndighet sköter både första hörandet och asylsamtalet samtidigt försvinner väntetiden mellan polisutredningen och asylsamtalet, som för närvarande är flera månader, kommenterar polisinspektör Mia Poutanen vid Polisstyrelsen på Migris hemsida.

Då en asylsökande har kommit till Finland hörs han eller hon efter registreringen och i samband med detta fastställs personens identitet och resrutt. Hittills har asylsökandena hörts av polisen eller Gränsbevakningsväsendet, varefter asylsökanden har väntat på asylsamtalet som förs av Migrationsverket.

Enligt planerna ska första hörandet, som för närvarande sköts av polisen, stegvis överföras till Migrationsverket och göras i samband med asylsamtalet. Avsikten är att Migrationsverket helt ansvarar för uppgiften i mars 2016.

 

 

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *