(KOMMENTAR) Det verkar klart att vårdreformen överförs till nästa regering och riksdag. Att lagförslaget inte kunde godkännas i vanlig ordning har länge varit klart. Men uppfattningen är nu att nästa regering jobbar vidare på det arbete som nu har gjorts.

Grundlagsutskottet gav i torsdags en ordentlig bakläxa till den parlamentariska grupp som berett lagförslaget. Alla de stora problemen: finansieringen, demokratin och förvaltningen måste ses över. Kommunerna ska få säga sitt och så ska hela lagförslaget tillbaka till riksdagens grundlagsutskott före riksdagsbehandling.

Kommunförbundets direktör Kristina Wikberg skriver i sin blogg på Kommuntorget att grundlagsutskottets uttalande ger en känsla av déjà vu, det här har jag upplevt förr.

”Kommunförbundet har varnat för både demokrati- och ekonomiproblemen. Invånarna har inte tillräckligt att säga till om i fem stora vårdområden.”

Wikberg hoppas att vi inte nu står inför en ny fyraårsperiod av velande.

”Det skulle vara en katastrof.”

Om inte statsminister Alexander Subb (saml) har en trollstav med sig på torsdagskvällens möte kommer denna riksdag alltså inte att hinna stifta någon ny vårdlag.  Men vi har en bred parlamentarisk syn på att landet behöver en vårdreform och mycket förberedelser har gjorts. Med centern som troligt statsministerparti kan vi hysa hopp om att man tar intryck av den svenska landstingsmodellen.

Kommunerna kan känna sig nöjda med torsdagens nyhet. All den oro man känt har varit befogad och nu fortsätter troligen en grundligare beredning.

Här är länken till grundlagsutskottets utlåtande.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *