Politikerna i Kittilä sitter kvar, trots att Finansministeriets Lex Kittilä-utredningsgrupp kräver att de avstängs från sina uppdrag medan rättsprocessen pågår. 

Avstängningen behandlades i kommunstyrelsen i Kittilä i måndags. Beredaren tf. kommundirektören Sanna Ylinampa föreslog avstängning i linje med utredningsgruppens förslag, kommunstyrelsen sa nej. Ärendet går nu vidare till kommunfullmäktige.

Kommunfullmäktiga i Kittilä har också tidigare röstat om suspendering av de brottsmisstänkta. I en omröstning i oktober 2017 blev det fullmäktigeordförandes röst som avgjorde eftersom omröstningen slutade med jämna siffror. Resultatet blev då att de förtroendevalda som misstänks för tjänstebrott fick fortsätta i sina politiska uppdrag.

Enligt uppgifter i Helsingin Sanomat och Kuntalehti kristiserade kommunstyrelsens medlemmar  Finansministeriet, utredningsgruppen och rättsväsendet i hårda ordalag under mötet i måndags.

Majoriteten av styrelsemedlemmarna anser att det är fullmäktige – inte utredningsgruppen – som ska avgöra om de brottsmisstänkta förtroendevalda har förtroende eller inte och om de kan sitta kvar.

I en intervju för Yle säger kommunminister Anu Vehviläinen att hon stöder utredningsgruppens förslag om suspendering.

– Det är nu upp till fullmäktige i Kittilä att avgöra om man tänker följa Lex Kittilä-utredningsgruppens krav,  säger Vehviläinen.

Kommunfullmäktige i Kittilä samlas på måndag.

 

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *