Kommun- och reformminister Anu Vehviläinen (c) säger att landskapet Nyland inte ska delas upp i flera självstyrande områden. Till de som anser att Nyland blir för stort säger hon att landskap kan vara olika, de kan ordna sin service på olika sätt.

– Regeringens åsikt är att Nyland är ett område, vi ska inte ha flera självstyrande områden än 18, säger Anu Vehviläinen.

Hon ger sig inte in på en diskussion om hur dominant metropolområdet kommer att bli i ett fullmäktige för det självstyrande landskapet Nyland. Vad har en Hangöbo eller Lovisabo att säga till om då mera?

– De personer som blir invalda i landskapsfullmäktige representerar hela landskapet och måste se till hela områdets bästa, säger kommunministern.

Vehviläinen föredrar själv personval framom listval.

– Jag tänker att det känns tryggt och vant med att rösta på en person, det blir partiernas ansvar att ha kvalitativa kandidater.

Kommunministern gillar inte heller tanken på att de stora städerna skulle ha en skild förvaltning.

-I regeringen har vi inte fört en dylik diskussion och vi har inte gjort nya linjedragningar, säger Vehviläinen i Kunta-tv

Hon väntar nu med spänning på minister Lauri Tarastis utredning om de självstyrande områdenas uppgifter. Rapporten ges till ministern 26. januari. Efter detta är det dags för diskussion och regeringen tar sina beslut. Lagarna om anordnandet av social- och hälsovården och landskapens uppgifter ska gå på remissrunda i april i år.

Kommuntorget återkommer med en diger intervju med kommun- och reformminister Anu Vehviläinen i nästa nummer av papperstidningen som utkommer 5.2.

 

 

 

 

 

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *