En namnstark panel diskuterar populismens framfart i EU när Europaforum inleds i Åbo.

Kan populismen utplåna EU? Den ödesmättade frågan ställs när Astrid Thors, tidigare Migrations och Europaminister (SFP), Frida Sigfrids, ordförande för Svensk Ungdom (SFP), Kimmo Grönlund, professor vid ÅA och Ville Niinistö, Europaparlamentariker (De gröna) diskuterar unionens framtid på Europaforum i Åbo i dag.

Populistisk politik vinner mark i EU-länderna, men varför? Hur mycket är EU, som politiskt projekt, att skylla för utvecklingen, och hur mycket handlar det om missriktat missnöje och desinformation?

Till exempel Brexit-rörelsen byggde sitt budskap på en missvisande bild av EU och på löften om ett enkelt utträde ur unionen. Så blev inte fallet, men britternas missnöje med EU är ett faktum och de är inte de enda som upplever att unionen blivit ett elitistiskt projekt som inkräktar på enskilda staters suveränitet.

Huruvida det finns fog för kritiken och vilken korrigering som måste göras för att EU:s dagar inte ska vara räknade är några av de frågor som avhandlas på huvudbiblioteket i Åbo. Diskussionen leds av Kommuntorgets redaktionschef Dan Lolax.

Yle sänder direkt på Arenan. En länk till sändningen hittar du här.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *