Ukrainska myndigheter har bett Finland om busshjälp. Första fem fordonen körs som bäst mot gränsen mellan Polen och Ukraina.

Tidigt på onsdagsmorgonen samlades ministrar, ambassadörer, journalister och bussförare i Västra hamnen i Helsingfors för att skeppa i väg de första fem av minst 20 bussar som ännu i år skickas till Ukraina.

Bussarna ska vara till hjälp vid skoltransporter för ukrainska barn och unga. Donationen är en del av EU:s solidaritetskampanj. Rysslands invasion av Ukraina har påverkat uppskattningsvis 5,7 miljoner skolbarn i Ukraina efter att många skolor har förstörts i bombningar, enligt inrikesministeriet och kommunikationsministeriet.

Bussarna är – som kommunikationsminister Timo Harakka säger i Västra hamnen – i gott skick.

– De är runt en miljon kilometer medkörda. Nästan nya med andra ord.

Ministrarna Timo Harakka och Krista Mikkonen samt Ukrainas ambassadör i Finland skickade i väg bussar till Ukraina. (Foto: Tommy Pohjola)

Fordonen doneras av bussföretagen Koiviston auto Oy, Pohjolan Liikenne och Erkki Itkonen Oy.

Harakka påminner att även mitt i kriget tar ukrainarna sikte på framtiden. Vardagen måste fortsätta.

Sedan februari har Finland skickat 50 långtradare med civila förnödenheter till Ukraina och fyra till Moldavien. Det har även skickats sex släckningsbilar och 13 ambulanser till Ukraina. Det civila materialbiståndets värde uppgår till över fyra miljoner euro. För närvarande bereds dessutom flera försändelser vars sammanlagda värde uppgår till flera miljoner euro.

Dessutom har experter skickats till Polen, Moldavien, Slovakien och det europeiska centrumet för samordning av katastrofberedskap (Emergency Response Coordination Centre, ERCC) för att stödja samordningen av det bistånd som lämnas genom EU:s civilskyddsmekanism. ERCC samordnar det bistånd som man lämnar till Ukraina och dess närområden genom civilskyddsmekanismen.

I Finland har många kommuner tagit hand om människor som tvingats fly kriget i Ukraina. Det handlar om boende, skola och arbete. Läs mera här.

– Det pågår ett folkmord i Ukraina. Ryssland bombar civila. Ryssland vill stryka bort Ukraina från världskartan, säger Ukrainas ambassadör i Finland Olga Dibrova.

Hon understryker betydelsen av all hjälp som hennes land kan få. Hundratals skolor och utbildningar har förstörts och behöver byggas upp på nytt, med dem skoltransporterna.

Läs också Kriget i Ukraina: samlade anvisningar som stöd för kommunernas verksamhet

Bussarna som på onsdagen skeppades från Helsingfors körs av finländska frivilliga förare mot gränsen mellan Polen och Ukraina. Sammantaget 230 frivilliga proffsförare anmälde sig då bussbolagen frågade anställda vem som kan åka.

Väl framme vid gränsen tas bussarna emot av Ukraina och lokala förare utbildas.

Enligt inrikesministeriet och kommunikationsministeriet fortsätter behovet av bistånd ännu under en lång tid.

Kommunikationsminister Timo Harakka och Ukrainas ambassadör i Finland Olga Dibrova. (Foto: Tommy Pohjola)

– Till följd av de attacker som trappats upp under hösten finns det ett massivt behov av utrustning särskilt inom energisektorn. NU behövs bland annat läkemedel, första hjälpen-material, utrustning för nödbostäder, vattenreningstabletter, minröjningsutrustning, olika slags skyddsutrustning, reservkraftaggregat och bränsle, enligt ministeriernas gemensamma pressmeddelande.

Fakta: Hjälp via biståndsorganisationer!

Inrikesministeriet samordnar de donationer som kommer bland annat från företag och den offentliga förvaltningen i Finland.

Det effektivaste sättet för privatpersoner att hjälpa är att donera pengar till biståndsorganisationer.

Donerade varor och förnödenheter levereras till dem som behöver hjälp via EU:s civilskyddsmekanism och i samarbete med ansvariga myndigheter i Ukraina. Europeiska kommissionen samordnar det bistånd som ges via civilskyddsmekanismen.

På så sätt säkerställs att donationernas väg kan följas och att de säkert når fram.