Det blir vaktombyte på Kommuntorget i juli när Linda Grönqvist efterträder Camilla Berggren som projektledare.

– Spännande! Det blir stora skor att fylla, men som tur har vi en superkunnig och sammansvetsad redaktion. Under det år som Camilla Berggren har lett arbetet på Kommuntorget, har Kommuntorget lyckats med det som var vår målsättning: att bli expert på kommunala nyheter, säger Grönqvist.

Det jobbet fortsätter, lovar Grönqvist och påpekar att Kommuntorgets redaktion tack vare samarbetet med Kommunförbundets sakkunniga, har tillgång till Finlands samlade kommunal expertis. Dessutom har redaktionen goda kontakter ute på kommunfältet, både bland politiker och tjänstemän i hela Svenskfinland.

– De här resurserna ska vi givetvis fortsätta utnyttja när vi tar fram fakta och analyserar nyheter som berör kommunfältet. Vi vill naturligtvis vara först och snabbast i nyhetsflödet när det gäller nyheter som rör kommuner, men minst lika viktigt är att sätta nyheterna i ett sammanhang, ge bakgrund och presentera fakta på ett lättfattligt sätt. Kommuntorgets mål är att ge en klar, nyanserad bild av det som händer, gärna med kommentarer av Kommunförbundets sakkunniga och människor ute i kommunerna.

Under Linda Grönqvists ledning kommer Kommuntorget att fortsätta satsningen på större nyhetspaket och -helheter.

– Artikelhelheten om svensk integration  med infografik m.m. är ett bra exempel vad en liten och kreativ redaktion kan åstadkomma genom att samarbeta med sakkunniga i det egna huset.

Inom kort kommer redaktionen att lägga ut en större digital helhet om social- och hälsovårdsreformen och landskapsreformen på sajten.

– Förutom de snabba nyheterna ska vi satsa på välgjord, undersökande journalistik. Eftersom vi är experter inom vår nisch kan vi prioritera och sätta tid på att grundligt undersöka och skriva om just kommunala och samhälleliga frågor. Vi har möjlighet att göra ett sådant arbete som de övriga mediehusen sällan hinner med i dagens hetsiga tempo.

Innehållet på Kommuntorget speglar också husets verksamhet. I september kommer vi på Kommuntorget att presentera resultaten från Språkbarometern 2016 med figurer, intervjuer och analyser.

– Resultatet följer vi upp med ett seminarium på Kommunmarknaden den 14 september, berättar Linda Grönqvist.

Under hösten startar redaktionens kommunalvalsbevakning med frågeställningar kring lokal demokrati, kommunens framtida uppgifter, kandidatnomineringen med mera. Kommunalvalet infaller i april 2017.

– Vi satsar stort på valet och planeringen startar redan på hösten.

Som socker på botten sänds den nationella valvakan i tv i nästa år från Kommunernas hus.

Besökarantalet på kommuntorget.fi ökar stadigt. De mest lästa nyheterna har en räckvidd på över tiotusen.

– Vi växer därför att vi är bra på det vi gör, kommunal journalistik. Det vet också besökarna, som regelbundet återkommer till vår sajt. Många delar våra artiklar i sina nätverk och på sociala medier, vilket är jättebra. Jag hoppas att fler och fler ska inse att det lönar sig att läsa Kommuntorget.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *