Kommunen fick vänta längre än planerat på beslutet. Pro Koronobys Sixten Dalvik inte nöjd med processen.

Malin Brännkärr återvänder till Kronoby och fortsätter med det kommundirektörsuppdrag som hon varit tjänstledig från i två år. Under den tiden har Brännkärr varit statssekreterare för justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP).

Kommuntorget har försökt nå Brännkärr för en kommentar. Till nyhetsbyrån SPT säger Brännkärr att hon inte var klar med arbetet i Kronoby.

– Jag ser framemot att komma tillbaka och jag hoppas att vi kan kavla upp ärmarna och jobba tillsammans efter kommunalvalet, säger Brännkärr till SPT.

– I en ideal värld hade jag kunnat fortsätta med båda jobben, men det går inte.

Brännkärr återvänder till sin tjänst den 1 juli. Hennes besked har låtit vänta på sig. I maj tillträdde Kronobys t.f. kommundirektör Ulf Stenman tjänsten som direktör för den svenska enheten vid Kommunförbundet och under våren har Brännkärr förhandlat med kommunen om huruvida hon ska återvända eller inte.

På bordet har varit frågor om löneförhöjning, möjlighet till distansarbete från Helsingfors och möjligheten att ta emot styrelseuppdrag. Av SPT:s artikel framgår inte om dessa frågor besvarats.

Kommunstyrelsens ordförande Liane Byggmästar sa tidigare till Kommuntorget att beslutet har varit svårt för Brännkärr.

– Jag känner Malin så pass bra att jag vet att hon tycker att båda jobben är extremt intressanta. Men det går inte att ha båda.

Kommunstyrelsen hade väntat sig ett svar av Brännkärr inom maj månad. Den fick alltså vänta några dagar längre.

Sixten Dalvik, medlem i grupperingen Pro Kronoby och första vice ordförande i fullmäktige, var på onsdagen, innan Brännkärrs beslut var känt, inte nöjd med att beslutet dröjt. Enligt honom borde kommunstyrelsens ordförande starkare ha drivit kommunens sak och krävt snabbare svar.

Kronoby har upplevt två goda ekonomiska år på raken, men det behövs mycket arbete för att kommunen ska hållas på den inslagna vägen och i förvaltningen är resurserna knappa, menar Dalvik.