Journalisten Johan Svenlin kommunikatör i Nykarleby
I Johan Svenlin får Nykarleby en erfaren, mångsidig kommunikatör som vill jobba för demokratin på gräsrotsnivå. – Kommunaldemokratin är grundstenen i vårt samhälle, säger Svenlin.
Grattis till den nya tjänsten! Du är bekant för Kommuntorgets läsare som frilansjournalist men går nu över till Nykarleby och blir kommunikatör. Varför detta steg?
– Jag har trivts med jobbet som frilansare men känner för en nystart efter att ha hållit på i 14 år. Tidigare jobbade jag för Forum för ekonomi och teknik i åtta år och därförinnan för HBL. För Kommuntorget har jag skrivit sedan 2016-17.
– Jag såg helt enkelt annonsen och tyckte att det verkade vara en väldigt intressant arbetsuppgift.
Vad är det som du tycker att är intressant?
– Uppgiften är meningsfull. Jag är intresserad av demokratifrågor och kommunaldemokratin är samhällets grundsten.
– Mitt arbete blir en blandning av lite hårdare politiska meddelanden och lättsammare sociala medier, där jag får vara lite mer spontan än jag kunnat vara när jag under senare år jobbat med kommunikation för företag mest i Finland men också i Sverige. Där har min text ofta tröskats igenom så många olika avdelningar att jag ibland nästan inte känt igen den.
Okej, men tror du inte att kommunkommunikation kan vara strikt?
– Säkert finns det delar som är strikta, men eftersom jag också ska hålla i sociala medier så får jag hitta på. Jag kanske går ut på stan och lägger ut en kort text och bild.
Folk är öppna och beredda att prata så Nykarleby har varit en bra ort för gatugallupar.
Vilka sociala medier tänker du satsa på?
– Instagram är en etablerad kanal och den har varit bra, både rolig och informativ. Facebook är väl något av ett måste. Vi har ännu inte pratat i detalj men Tiktok kan vara en kanal. En möjlighet som jag inte ännu förankrat är att ha en podd en gång i veckan.
En gång i veckan låter ambitiöst! Tror du inte att det blir ganska stressigt?
– Heheh nåjo, kanske en gång i månaden.
Du börjar i november. Vad förväntar du dig av jobbet och vad vill du göra?
– Jag har inte jobbat i en kommun tidigare så har mycket att lära mig. Det finns rutiner och tågordningar som behöver följas så det ska jag sätta mig in i. Jag vill ändå luta mig tillbaka på den kunskap som jag har samlat som journalist.
– Jag har redan språkanvändningen och frågeställningarna. Nu gäller det att anpassa språket lite efter kanalerna; om det är ett meddelande från ett politisk beslut måste man hålla en värdig ton men i sociala kan man ta ut svängarna lite mer.
Vad tror du blir den största utmaningen?
– Tänker mej att jag får ta det stegvis. Som sagt har jag en del att lära mej.
Du bor i Jakobstad med din familj. Kommer du att flytta?
– Det korta svaret är nej, vi har inga planer på att flytta. Min fru och mina två söner på elva och sexton år är stadigt förankrade i Jakobstad.
Jag har hört att ni gillar fotboll och Jaro?
– Det är korrekt. Fotboll har en central del i vår vardag. Den äldre sonen har ännu den här säsongen spelat i Jaro men han är också fotbollsdomare och kommer i framtiden att satsa på att vara domare. Den yngre spelar ännu i Jaro.
Berätta lite om din bakgrund och din koppling till Nykarleby.
– Ja, jag är från Jakobstad och flyttade härifrån när jag var 20. Nykarleby är ju vår grannstad som bara befinner sig på 20 kilometers avstånd så visst är orten bekant.
– I mitt jobb som frilansare har jag gjort många grejer från Nykarleby. Man får alltid positiva vibbar där. Folk är öppna och beredda att prata så Nykarleby har varit en bra ort för gatugallupar.
– Och som en lite skojig anekdot kan jag berätta att den yngre av våra två katter är från Nykarleby.
Nu tar vi ett litet test och leker att du redan är kommunikationssakkunnig i Nykarleby. Är du med?
– Aj okej. Men jag har alltså inte ännu börjat.
Det gör ingenting. Då kör vi. Historikern Bengt Kummel skrev nyss en insändare i Österbottens tidning, där han ifrågasatte att fyra nytillsatta i stadens ledning är utsocknes och att det därför saknas naturliga möten mellan kommuninvånare och ledningen efter arbetstid.
– Ja det var i lördags.
Stadsdirektören Martin Norrgård valdes för ett drygt år sedan och är från Vasa. Likaså är ekonomidirektören Esa Högnäsbacka från Vasa. Nya välfärdschefen Luzilla Backa är från Vörå. Och du från Jakobstad. Hur kommenterar du?
– Han tyckte alltså att vi bara spelar teater och att vi bluffar när vi talar vackert om Nykarleby.
– Nåväl, jag tänker inte skriva ett svar på insändaren. Jag tycker som den kompis som är en veteran inom näringslivet i Österbotten och ringde mig i lördags och påpekade arbetskraftsbristen här i trakten.
– Han sa att om man lyckas tillsätta fyra tjänster med kompetenta personer så får man vara glad. I första hand är det kompetensen som ska avgöra, inte på vilken sida om kommungränser man bor.
– Men jag tar ingen strid i den här frågan.
Då går vi över till en annan fråga. Vad tror du ligger bakom att Nykarleby – i motsats till flera andra österbottniska kommuner som exempelvis Kristinestad – är så livskraftig och inte tappar befolkning. Invånarantalet ligger stadigt på 7500 invånare och hela 3000 bor i stadskärnan med hela fyra livsmedelsaffärer (K-supermarket och S-market lite i utkanten, K-kedjans gamla Torghallen i stadskärnan och sen Sale som hör till S-kedjan)?
– Jag kan inte svara på den frågan ännu. Det som jag vet är att en del av primärnäringarna, alltså pälsnäringen och jordbruket, har haft stor hjälp av arbetskraft från Baltikum och Ukraina. Och så finns förstås familjeföretaget MIRKA som hör till KWH-koncernen inom Nykarleby som tillverkar slipmaterial för en global marknad.
Tack för att du tog dig tid och lycka till! Då går vi över till ekonomidirektör Esa Högnäsbacka och kollar om tjänsten som kommunikatör är helt ny i Nykarleby?
– Vi hade en koordinationssekreterare tidigare men vill med den nya befattningen klargöra att jobbet handlar mer om kommunikation och marknadsföring. Sekreterare klingar inge riktigt väl. Arbetsbilden är klar och samtidigt lite diffus.
På vilket sätt är den diffus?
– Johan har en viktig roll i hur den utformas. Han har en lång erfarenhet och vet hur man skriver och kommunicerar.
– Det viktiga är att vi ska serva kommuninvånarna och de övriga intressenterna med info som är aktuell. Vi vill dessutom synas utåt på alla plan och inte bara kommunicera beslut av fullmäktige och styrelsen utan allt som händer i stan.
Vad ska den nya kommunikatören börja med?
– Vi inom ledningen jobbar i team och kommer att träffas och arbeta fram en plan. Vi vill gärna ha en förhandshållning, vara transparenta och till och med bli föregångare inom kommunal kommunikation.
– Vi har en Nykarleby-app och den kan bli ett bra verktyg där kommuninvånarna lätt kan hitta rätt info. Det är bara fantasin som lägger gränser för hur mycket data vi kan ha där!
– Nätsidorna och att de är uppdaterade hör också till kommunikatören. Sedan finns det en kommunal infobit som inte tar upp mycket tid och handlar om att han ska vara sekreterare för två olika organ, äldrerådet och rådet för funktionshindrade.
Varför är kommunikationen så viktig att i vill satsa mer just nu?
– Allmänt sagt är det så att om inte kommunikationen fungerar sakligt och som den ska kommer en ryktesfabrik igång och hörsägen sprids. Det är aldrig bra och det går åt massor med onödig energi.
– Vi har också en ny välfärdschef som börjar i november inför övergången till Österbottens välfärdsområde som Johan kommer att jobba med. Vi måste komplettera varandra.
En sista fråga, har ni för avsikt att svara på insändaren om att så många utsocknes styr och ställer i Nykarleby?
– Nej, det har jag inte. Jag anser att det är att försöka hitta problem där de inte finns. Vi är verkligen i en lycklig position här i staden om det här anses vara ett problem.
Läs mera: Så här ser Nykarlebys nätsidor ut i dag