Pohjola inleder sitt arbete i april. KL-Kustannus VD Markku Vento är nöjd över det intresse som Kommuntorgets rekrytering väckt.

Tommy Pohjola, 52, är ny chefredaktör för Kommuntorget. Pohjola, som är bosatt i Helsingfors, har lång erfarenhet som nyhetsjournalist, bland annat från HBL där han jobbade som nyhetsreporter och nyhetschef från 1990-talets början fram till 2019.

Pohjola har också jobbat för branschtidningen Journalisten och har sedan 2020 varit redaktör för tidningen Hem och Skola. Som frilansare har han även skrivit för Kommuntorget, som han nu alltså axlar ansvaret för.

– Som nyhetsjournalist har jag använt såväl Kommuntorget som Kommunförbundet som nyhetskälla. Att jobba i samma hus som den här samlade kunskapen är en rolig möjlighet som jag verkligen uppskattar. Kommunförbundet har sin egen kommunikation, medan Kommuntorget är en journalistisk produkt och har en annan funktion. Båda ingår ändå i samma palett och där finns viktiga kontaktytor.

Vilka är dina erfarenheter av offentlig förvaltning och beslutskultur som journalist?

– En insikt är att besluten ofta handlar om stora summor pengar. Därför är det viktigt att följa med vad besluten betyder för utbildningen, vården, stadsplaneringen och så vidare. Spektret är väldigt brett och mångsidigt, och det gäller att skriva så att folk förstår vad det handlar om. Det lyckas kanske inte alltid, men detta är den röda tråden, säger Pohjola som tycker att den offentliga sektorn ibland för sig med ett invecklat språk.

– Det har blivit bättre men saker är inte alltid så tydliga som de borde vara. Därför ska man som journalist ställa också de dumma frågorna.

Hurdana är dina kontakter till Svenskfinland?

– Via Hem och Skolas nätverk av frilansjournalister har jag blivit klokare om vad som pågår på olika håll. Allt händer inte i Helsingfors, och det finns mycket som det gäller att hålla ögonen på.

På hösten förnyas Kommuntorgets webb.

– Vi vill ju gärna att artiklarna blir lästa av så många som möjligt. Vi kan se över tillgängligheten och utseendet i alla kanaler och hitta nya former som tilltalar läsarna.

Tommy Pohjola inleder sitt arbete på Kommuntorget den 4 april. Han efterträder Dan Lolax.

Markku Vento, VD för KL-Kustannus säger att han är mycket nöjd med rekryteringen.

– Pohjola är ett riktigt proffs och med honom som chefredaktör fortsätter utvecklandet av Kommuntorget.

Det som också gläder Vento är att chefredaktörskapet lockade kvalificerade sökande.

– Att erfarna journalister sökte jobbet visar att det finns ett intresse för Kommuntorget.

Tommy Pohjola

  • Född: 1970.
  • Utbildning: Pol.mag.
  • Familj: Sambo, barn och två katter.
  • Bor: På Busholmen i Helsingfors.
  • Karriär i urval: HBL 1992–2019, branschtidningen Journalisten 2019–2020, frilans sedan 2020, bland annat för tidningen Hem och Skola och Kommuntorget. Har skrivit fem böcker, bland annat ”Blod, svett och dårar” (2021), om fotbollsföreningen FC Football Club, och ”Underjorden” (2017), om automatiseringen av metron i Helsingfors.