Arkitektbyrån Moreau Kusunoki Architectes har segrat i arkitekttävlingen om Guggenheimmuseet i Helsingfors. Den franska arkitektbyråns bidrag ”Art in the City” fick flest röster i juryn.

I Guggenheim Helsinki-arkitekttävlingen deltog 1 715 bidrag från över 77 länder. Sex bidrag gick till final.

”Art in the City” består av en inomhusgata kantad av en samling sammankopplade paviljonger och torg. Till fasaden på byggnaden används inhemskt kolbehandlat trä och glas. Byggnaden består av nio låga paviljonger och ett fyrliknande torn. Det är sammankopplat med Observatoriebergets park via en ny gångbro och byggnaden förenas med Södra kajen genom en strandpromenad längs med vattnet.

Juryn utsåg ”Art in the City” till vinnande bidrag genom majoritetsröstning. I sitt utlåtande konstaterar juryn att ”utformningen hyser en djup respekt för platsen och omgivningarna och skapar en fragmenterad, icke-hierarisk helhet av sammanlänkade paviljonger där konsten och samhället kan mötas och interagera”.

Nicolas Moreau och Hiroko Kusunoki grundade Moreau Kusunoki Architectes i Paris år 2011. Moreau Kusunoki Architectes har ritat teatern i Beauvais, House of Cultures and Memories i Cayenne och Polytech Annecy-Chambéry i Bourget-du-Lac.

Vinnarna får en prissumma på 100 000 euro.

Huruvida Guggenheimmuseet blir verklighet eller inte avgörs av Helsingfors stad.

Läs också: Guggenheimvinnaren olovlig hög

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *