Nykarleby är den enda kommunen i Svenskfinland där ordförande både i fullmäktige och styrelse är kvinnor. – Många kvinnor baxnar under ansvaret. Vi borde lära oss att vara mer avslappnade, säger Elli Flén, fullmäktigeordförande i Nykarleby.

Hur ser könsfördelningen bland politikerna ut i din kommun? Kolla här

Egentligen tycker Elli Flén (SFP) inte att det är något dramatiskt att både fullmäktige- och styrelseordförande i Nykarleby är kvinnor. Både för hennes och styrelseordförande Maria Palms del handlade det om återval.

– Men vi hade en speciell situation i Nykarleby under förra perioden. De första två åren var det herrar som var ordförande både i fullmäktige och styrelse, men sedan bytte vi, förklarar Flén.

Orsaken till arrangemanget var att Flén då hon blev invald i förra kommunalvalet med flest röster, precis hade blivit mamma för andra gången. Att som ny i kommunpolitiken och med en liten baby hemma ta sig ann en så tung post som fullmäktigeordförande kändes för utmanande. Å andra sidan kännde hon att väljarnas starka stöd förpliktade.

Flén frågade då Bo Kronqvist, som fått näst mest röster, om de kunde dela på uppdraget och så blev det. Inspirerade av fullmäktige följde kommunstyrelsen också samma modell.

– Det var jättefint att det gick att ordna på det här sättet och att det fanns förståelse och flexibilitet bland kollegorna, säger Flén.

Ordförandebytet från två manliga ordförande till två kvinnor har enligt Flén inte synts i politiken.

– Jag tycker inte att Nykarleby hade en ”gubbig” politik tidigare heller, utan vi arbetar alla för jämställdhet. Däremot hade vi hoppats att två kvinnor på ordförandeposterna skulle inspirerat fler kvinnor att ställa upp i vårens kommunalval, men så blev det tyvärr inte.

Att Nykarleby är den enda kommunen i Svenskfinland med kvinnor på båda ordförandeposterna tror Flén beror på att kvinnor överlag inte engagerar sig tillräckligt i politiken.

– Jag börjar bli benägen att säga att vi får se oss själva i spegeln. Vi kan inte längre skylla allt på strukturer, säger Flén.

Hon säger att hon känner flera duktiga kvinnor som inte vågar ta ansvar och delta i politiken eftersom de tror att det tar all deras tid och att de måste ha kontroll över varje detalj.

– Jag tror vi borde bli mer avslappnade och våga ta utmaningar utan att baxna under ansvaret.

Flén medger ändå att det också krävs skinn på näsan för att stiga fram och säga att man är beredd att leda.

– Som ordförande har du en synlig post och är utsatt både för kritik och granskning, vilket kan kännas tufft. Man får acceptera att det inte går att vara alla till lags och i stället se till att njuta av de stunder då saker går framåt och något lyckas.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *