Alexander Stubb (Saml.) svarade undvikande på frågan om hur nationalspråksstrategin ska följas under kommande regeringsperiod. Stubb sade ändå att regeringen och regeringsprogrammet värnar om tvåspråkigheten.

Trion som består av Juha Sipilä (C), Timo Soini (Sannf.) och Alexander Stubb (Saml.) kommenterade tvåspråkigheten med få ord. Endast Stubb nämnde och svarade på frågor angående tvåspråkigheten. Stubb refererade till regeringsprogrammet som ett strategiskt program som inte går in på allt. Det sade han då journalister frågade om nationalspråksstrategin som utarbetades under Katainens regering ska fortsätta.

– Vi ska inte ändra på vår tvåspråkighet som baseras på grundlagen, säger Stubb.

Sannfinländarna får justitieministerposten som slås ihop med arbetsministerns post. Justitieministeriet ansvarar för minoritetsfrågor. Det betyder alltså att det är någon sannfinländsk politiker som som sköter minoritetsärenden så länge nästa regering sitter.

Regionala experiment i språkundervisningen

Regeringen vill öka på språkundervisningen och göra den mångsidigare. Regeringsprogrammet för fram att det ska göras regionala försök med att börja språkundervisning i främmande språk redan i första årskursen. Det ska också göras regionala försök på att ”öka språkutbudet enligt det beslut som riksdagen har fattat”. I praktiken betyder det att man vill prova på att ersätta skolvenskan med ryska i östra Finland.

Regeringsprogrammet nämner inte svenskan mer än att Finland är ett tvåspråkigt land enligt grundlagen. Det sägs också att Finland ska värna om tvåspråkigheten ”enligt våra värderingar och grundlagen”.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *