Jakobstad placerar sig bland de tio främsta  i en undersökning om regionstädernas attraktionskraft. Kännetecknande för de attraktiva regionstäderna är bland annat  gynnsam tillväxttrend, ökande invånarantal, god sysselsättningsnivå i kombination med trivsamt stadscentrum och goda kultur- och firtidstjänster.

De övriga toppstäderna i undersökningen är Raumo, Nystad, Kalajoki, Brahestad, Torneå, Idensalmi, Valkeakoski, Ylivieska och Nyslott.

I undersökningen om regionstädernas attraktionskraft utreddes 55 finländska städer.

Regionstäder är städer som utgör ett verksamhetsnav för ekonomin och servicen i den egna regionen, men som inte är landskapscentrum. Det finns totalt 55 sådana regionstäder i Finland och de har sammanlagt 920 000 invånare.

För att bedöma städernas attraktionskraft tillämpades i undersökningen ett index där respondenternas syn på stadens attraktionskraft kombinerades med den statistiska livskraften.

Livet i regionstäderna bedöms som friktionsfritt. När man frågar invånarna själva lyfter de fram styrkor som säkerhet, boendemiljö  och tillgänglighet i trafiken.

Regionsstäderna lockar inflyttare

Omkring var sjätte invånare i de stora städerna eller i en stad i närområdet skulle enligt undersökningen kunna tänka sig att flytta till en regionstad. Det som lockar dem till regionstäderna, utöver faktorer som gäller boendet, är stadens atmosfär och stämning. Enligt respondenterna påverkas valet av bostadsort också av stadens personlighet och särdrag.

Kvarhållningskraften i regionstäderna är god. Två tredjedelar av dem som nu bor i regionstäder skulle på nytt kunna välja sin egen stad som bostadsort.

Enligt undersökningen är de städer som har den starkaste kvarhållningskraften Pemar, Idensalmi, Torneå, Kalajoki, Nystad, Heinola, Raumo, Brahestad, Suonenjoki och Ylivieska.

– Resultaten visar att stadsborna i regionstäderna är nöjda med sin hemort. Målet är att också de som bor någon annanstans skulle se regionstäderna som potentiella bostads- och studieorter. På så sätt skulle de företag som verkar i regionstäderna få den kompetenta arbetskraft de behöver och hela regionens livskraft skulle stärkas ytterligare, säger Jyrki Peltomaa, stadsdirektör i Huittinen och ordförande för nätverket för regionstäder.

Här är Finlands 55 regionstäder

Städer med färre än 10 000 invånare (16): Kannus, Etseri, Viitasaari, Parkano, Kristinestad, Ikalis, Suonenjoki, Kumo, Kemijärvi, Nurmes, Pudasjärvi, Laitila, Somero, Saarijärvi, Alajärvi och Keuruu

Städer med 10 000–19 999 invånare (22): Huittinen, Mänttä-Vilppula, Kitee, Pemar, Nivala, Lieksa, Kankaanpää, Alavus, Kalajoki, Kauhajoki, Lovisa, Ylivieska, Pargas, Nystad, Loimaa, Kauhava, Akaa, Forssa, Pieksämäki, Heinola, Äänekoski och Jakobstad

Städer med 20 000–29 999 invånare (13): Fredrikshamn, Jämsä, Valkeakoski, Varkaus, Kurikka, Kemi, Idensalmi, Torneå, Sastamala, Brahestad, Imatra, Raseborg och Riihimäki

Städer med fler än 30 000 invånare (4): Nyslott, Raumo, Lojo och Salo

Läs mera:

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *