Det är hyfsat enkelt att minska på sjukfrånvaron, enigt en ny studie. Foto: Tommy Pohjola.

Med aktivt färdsätt avses gång eller cykling under hela sträckan eller över en kilometer gång eller cykling kombinerat med resor med kollektivtrafik.

Enligt undersökningen rör största delen av personer i arbetsför ålder inte på sig fysiskt under sina resor till och från arbetet eller studierna. Klart över hälften åker i regel bil. 

Aktiv fysisk aktivitet under resan till och från arbete och studier är vanligast bland unga vuxna. I jämförelsen mellan utbildningsgrupperna är fysisk aktivitet mest sällsynt bland lågutbildade män. 

Det vore bra att gynna aktiva och hållbara färdsätt för att främja hälsan och minska miljöbelastningen.

– Regelbunden fysisk aktivitet främjar hälsan och välfärden och stöder arbetsförmågan. Fysiskt aktiva resor till och från arbetet eller studierna ökar den dagliga aktiviteten, vilket också kan vara till fördel för arbetsgivaren, säger forskningschef Jouni Lahti i THL:s eget pressmeddelande

Läs också, Kommuntorget 3.5.2024: Efterlängtad cykeltunnel öppnar i Helsingfors – och ju flera som trampar, desto flera är kunderna på verkstaden

THL deltar också i Rådet för strategisk forsknings konsortieprojekt Climate Nudge (på finska Ilmastotuuppaus). Upptäckten är att fysiskt aktiva arbetsresor kan minska sjukfrånvaron. Enligt en undersökning som genomfördes av Arbetshälsoinstitutet TTL hade de arbetstagare som promenerade eller cyklade till och från arbetet i genomsnitt 61 kilometer i veckan 8–12 procent mindre risk för sjukfrånvarodagar i allmänhet och 18 procent mindre risk för långa sjukfrånvaron jämfört med dem som var passiva under sin arbetsresa. Dessutom hade de som var mest aktiva under sin arbetsresa i genomsnitt 4,5 sjukfrånvarodagar färre per årsverke än de som var passiva.

– Fördelarna är tydliga särskilt bland dem som cyklar till arbetet, eftersom de i huvudsak rör på sig fler kilometer än fotgängare, säger ledande forskare Jaana Halonen.

Samhällsstrukturen är avgörande. Enligt undersökningen Hälsosamma Finland är fysiskt aktiva resor till och från arbete och studie vanligast under sommaren. Då färdas 28 procent av kvinnorna och 22 procent av männen huvudsakligen till fots eller med cykel. Under vintern minskar andelen som rör sig aktivt med nästan tio procentenheter.

Arbetsgivare och läroanstalter kan främja aktiva transporter på olika sätt. De kan till exempel erbjuda cykelparkeringsplatser och omklädningsrum, och arbetsgivarna kan dessutom erbjuda tjänstecykelförmån och flexibla arbetstider.