Kommunmarknaden firar 30-årsjubileum – stort fokus på hälsa och välfärd
Årets upplaga av Kommunmarknaden den 13–14 september lockar tusentals besökare från olika delar av landet. Partiordförandenas debatt på onsdagen är en klassiker.
– Vi ordnar över 240 programpunkter och samarbetar med 148 företag i år. Det är stort fokus på det spirande samarbetet mellan kommunerna och välfärdsområdena denna gång, säger Liisa Paltta, evenemangs- och marknadsföringschef på KL-Kustannus.
Efter virtuella satsningar och en hel uppsjö av webbinarier, som kännetecknade Kommunmarknaden åren 2020–2022, blir det nu fysisk närvaro och mingel för hela slanten.
– Utifrån tidigare besökssiffror kan vi räkna med att cirka 6000–7000 personer besöker Kommunmarknaden i år, säger Paltta.
Det största lockbetet är utan tvekan partiledardebatten som ordnas på onsdag.
– Debatten kommer att hålla sig till teman som är viktiga för kommunerna. Vi kommer att ställa frågor om ekonomin, sysselsättningen och utbildningen, säger Hanna Kaukopuro-Klemetti, kommunikationschef på Kommunförbundet.
Hon utlovar också en uppföljning av den rasismdebatt som har överskuggat rikspolitiken hela sommaren.
– Vi ska fråga partiledarna hur de kan främja en konstruktiv och saklig debattkultur också i kommunalpolitiken, säger Kaukopuro-Klemetti.
Gnistorna flyger på onsdag?
Partiledare från sex politiska partier deltar i onsdagens debatt. Statsminister Petteri Orpo och finansminister Riikka Purra har lämnat återbud. Samlingspartiet företräds i stället av kommunminister Anna-Kaisa Ikonen medan Sannfinländarna representeras av riksdagsgruppens ordförande Jani Mäkelä. Debatten, som modereras av Jussi-Pekka Rantanen, strömmas på Kommunmarknadens sajt.
– Det blir också en del frågor kring det instundade EU-valet eftersom ungefär 60 procent av alla regelverk som gäller kommunal förvaltning bygger på EU-direktiv, säger Kaukopuro-Klemetti.
Enligt Kommunförbundet är så gott som alla finländska kommuners representanter på plats på Kommunmarknaden denna vecka.
– Även de minsta kommunerna brukar skicka delegationer med tjänstemän och förtroendevalda till Kommunmarknaden. Det vet vi av tidigare erfarenhet, säger Liisa Paltta.
Kommuntorget har en egen scen på Kommunmarknaden. Det blir diskussioner om till exempel myndighetsspråk, kommunikation och journalistik samt bostadsmässan och kungligheter.
Annars är det åländska kommunalvalet, svenska språköar, invånardelaktighet och cirkulära lösningar sådant som finns på det svenskspråkiga programmet.
Kolla hela det svenskspråkiga programmet här.
Bland Kommuntorgets gäster är bland andra ungdoms- och idrottsminister Sandra Bergqvist (SFP), Hufvudstadsbladets pinfärska chefredaktör Kalle Silfverberg och stadsdirektören i Lovisa Jan D. Oker-Blom.
Överlag är kommundirektörer från tvåspråkiga kommuner väl företrädda både på onsdag och torsdag.
– Vi kommer att bevaka flera debatter och pejla stämningarna bägge dagar under Kommunmarknaden. Det lönar sig alltså att följa med Kommuntorgets sajt för att hålla sig uppdaterad om veckans samtalsämnen, säger Tommy Pohjola, chefredaktör för Kommuntorget.
Tips: Beredskap och trygghet
Det digra tvådagarsprogrammet i Kommunernas hus i Berghäll, Helsingfors bjuder på inslag från många olika yrkesområden. Man tittar in här och man tittar in där. Knappt så tiden räcker till!
Partiordförandenas debatt på onsdagen är ett givet stort samtalsämne. Högintressant med tanke på diskussionen i riksdagen. Hur återspeglas den i kommunerna? Klicka här för mera info: 13.9 stora salen kl 10-11.30.
Ett annat tips är beredskapschef Kari Kaakinen från Försvarsmakten som pratar om lokalförsvaret och beredskap på torsdagen: Om vikten av samarbete då det går bra och särskilt när det går sämre. Klicka här för mera info: 14.9 kl 12.30-13.20 i stora salen.